SEGRE

EQUIPAMENTS AEROPORTS

Alguaire, camp de proves d'alumnes de la UPC, que llançaran un coet a l'estratosfera

Carrera espacial d’estudiants en què participen universitats dels Estats Units i Holanda || La primera prova es portarà a terme a l’estiu i després treballaran per arribar als 100 quilòmetres d’altura

Deu dels membres de Cosmic Research que treballen en el disseny de coets.

Deu dels membres de Cosmic Research que treballen en el disseny de coets.COSMIC RESEARCH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup d’estudiants de la UPC portarà a terme a Alguaire les proves de llançament d’un coet que arribarà fins a l’estratosfera. Cosmic Research, l’associació de la qual formen part quinze futurs enginyers, matemàtics i químics, preveu fer les primeres proves del motor de Bondar (el nom que rep el coet, en homenatge a Roberta Bondar, que va ser la primera canadenca que va arribar a l’espai) a finals del pròxim mes de gener per poder-ne avaluar el funcionament i mesurar la seua temperatura i la pressió, entre altres variables. No obstant, el llançament es preveu per a l’estiu que ve.

“El nostre objectiu és enviar un coet a l’espai abans del 2022 a 100 quilòmetres d’altura”, va explicar ahir el portaveu de Cosmic Research, Víctor Ubieto. I volen ser els primers estudiants a fer-ho, perquè hi ha una carrera espacial en marxa en la qual participen diverses universitats del món com les de Berkeley (Califòrnia), el Massachusetts Institut of Technology i altres d’Holanda i Alemanya. L’associació va nàixer l’any 2016 i des d’aleshores treballa en el desenvolupament de coets fabricats i dissenyats íntegrament per estudiants.

Van participar al juny en la fira aeronàutica de l’aeroport i la Generalitat els va oferir les instal·lacions

El model que provaran a l’aeroport d’Alguaire fa 2,5 metres de llarg i té disset centímetres de diàmetre. Es tracta d’un coet suborbital, que una vegada ha arribat al punt més alt es queda sense velocitat i torna a terra. Per la seua part, el secretari d’Infraestructures, Isidre Gavín, va apuntar que Cosmic Research va participar en la fira aeronàutica que es va celebrar a Alguaire el passat mes de juny en el marc del Lleida Air Challenge. Va ser llavors quan en van conèixer les instal·lacions i des d’Aeroports els van oferir la infraestructura per portar a terme les seues proves. Així mateix, Gavín va recordar l’aposta de la Generalitat perquè l’aeroport tingui més usos industrials, a més de la formació de pilots de BAA Training i Vueling i el manteniment de les aeronaus. El secretari va assegurar que “un dels valors del projecte de Cosmic Research és que està molt vinculat amb la investigació i el desenvolupament”, ja que es tracta d’una associació formada per estudiants i vinculada a una universitat.

També va assenyalar que després de la seua arribada es podrien dissenyar projectes en comú amb Singular Aircraft (que porta a terme tests de prototips de drons a l’aeroport) i Aeronpark (l’empresa de manteniment d’aeronaus que està instal·lada a Alguaire).

Comencen els vols del Regne Unit

Els primers esquiadors britànics arribaran demà a l’aeroport d’Alguaire des de Gatwick, segons van apuntar fonts d’Aeroports de la Generalitat. El diumenge de la setmana que ve s’hi sumaran també els vols de Jet2.com, l’aerolínia de baix cost del Regne Unit que aquest any s’estrena a la campanya d’hivern. Per la seua banda, els turistes suecs arribaran a partir del febrer amb els avions de Quality Travel.

tracking