SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Una socorrista salva de morir ofegat un nen de sis anys a Mollerussa

Un nen de sis anys va estar a punt de morir ofegat ahir al migdia a la piscina del Club Tennis Mollerussa. La intervenció de la socorrista va evitar una tragèdia. La jove va poder treure de l’aigua el nen, que ja estava inconscient, i fer la reanimació cardiopulmonar. El petit va ser evacuat a l’hospital Arnau i ahir a la nit estava a l’UVI.

alt

Creat:

Actualitzat:

Una socorrista va salvar de morir ofegat un nen de sis anys ahir al migdia a la piscina del Club Tennis Mollerussa. El menor va ser evacuat en estat greu a l’hospital Arnau de Vilanova, segons va informar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Els fets van tenir lloc cap a les 12.00 hores quan el petit, que participava en un casal esportiu del club, se’n va anar a banyar a la piscina amb els seus companys i monitors. Va ser llavors quan la socorrista, Carla Corbella, va observar que el petit estava de cap per avall i immòbil.

El va treure ràpidament de l’aigua i va comprovar que estava inconscient, no tenia pols i no respirava, per la qual cosa va començar a fer-li la reanimació cardiopulmonar. Entre dos i tres minuts després, el nen va començar a respirar i va vomitar. A poc a poc també va recuperar la consciència. La socorrista va comptar amb l’ajuda d’alguns banyistes. En aquest interval, van trucar als serveis d’emergències i fins al lloc van acudir dos ambulàncies. El menor va ser evacuat amb pronòstic greu a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on a última hora de la tarda d’ahir estava ingressat a l’UVI, segons van informar fonts hospitalàries. Pel que sembla, va poder haver patit un tall de digestió, ja que havia menjat minuts abans.

Ha evitat una desgràcia

Per la seua part, el president del Club Tennis Mollerussa, Josep Anton Ajates, va explicar que “afortunadament ha quedat en un gran ensurt i cal elogiar la traça de la socorrista, que ha estat clau perquè no es produís una desgràcia”. Ajates va explicar que l’entitat contracta els socorristes a través del Consell Esportiu del Pla d’Urgell i que no els havia passat mai una cosa així. Val a assenyalar que el 17 de juny passat va morir un adolescent de la Granja d’Escarp a l’ofegar-se a les piscines municipals d’aquesta localitat.

Carla Corbella: «Estava de cap per avall, inconscient, i no respirava»

“Ha anat tot molt ràpid, m’he adonat que el nen estava de cap per avall i immòbil, l’he tret de la piscina, estava inconscient, no respirava ni tenia pols. Llavors he començat a fer-li la reanimació cardiopulmonar”, va explicar Carla Corbella a SEGRE a penes unes hores després de salvar la vida al petit.

La socorrista va afegir que “la reanimació ha funcionat i, llavors, el nen ha començat a reaccionar i a respirar. També ha vomitat, per la qual cosa l’he posat de costat perquè no s’ofegués amb el seu propi vòmit”. El menor va recuperar la consciència i va començar a parlar. “Llavors he respirat alleujada”, va afirmar aquesta jove de vint anys veïna d’Alcoletge.

Contractada pel Consell Esportiu del Pla d’Urgell, Carla Corbella no s’havia trobat amb cap situació semblant en els tres anys que fa que treballa de socorrista. La jove va assegurar que “no paro de pensar en el que ha passat”.

QUÈ CAL FER EN AQUESTS CASOS

  • Vigilància constant. Els experts expliquen que un menor pot ofegar-se amb tan sols 20 centímetres d’aigua i en menys de dos minuts. Per això, aconsellen no deixar-los sols.
  • Ofegament. Aconsellen treure el nen de l’aigua ràpidament i comprovar si està conscient i respira. Si és necessari, fer-li els primers auxilis mentre arriben els serveis mèdics.
  • Reanimació cardiopulmonar (RCP). L’RCP és una tècnica per salvar vides que és útil en moltes emergències, que inclou un atac de cor o quan algú gairebé s’ofega. S’ha de comprovar que la persona no respira i no té pols. Hi ha diversos passos: obrir la boca de la víctima, inclinar-li el cap cap enrere i elevar la mandíbula, començar la respiració boca-boca i realitzar el massatge cardíac (depressió de l’estèrnum 5 a 6 centímetres) a una freqüència de 100-120 vegades per minut.

Quatre nens han perdut la vida ofegats en cinc anys a Lleida Quatre menors d’edat han mort ofegats i almenys tres més (amb el d’ahir) han resultat ferits de gravetat en espais aquàtics en els últims cinc anys a les comarques de Lleida. L’última tragèdia va tenir lloc el 17 de juny, quan un adolescent de 14 anys de la Granja d’Escarp va morir a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona hores després d’haver-se ofegat a les piscines de la localitat. Aquests quatre casos formen part de les vint-i-set morts que s’han registrat en l’últim lustre a Catalunya, segons l’Informe d’ofegament de menors en espais aquàtics, elaborat per l’Associació Espanyola de Tècnics en Salvament Aquàtic i Socorrisme. D’altra banda, l’any passat van morir dos nens més a les poblacions de Tàrrega i les Borges Blanques i l’any 2015 va morir un nen al caure d’un caiac a Rialp.

Carla Cobella, socorrista de les piscines

Carla Cobella, socorrista de les piscinesITMAR FABREGAT

Una socorrista salva de morir ofegat un nen de sis anys a Mollerussa

Una socorrista salva de morir ofegat un nen de sis anys a MollerussaITMAR FABREGAT

tracking