SEGRE

REG PROJECTES

La modernització del canal d'Urgell costarà 936 milions i els regants busquen ajuts

Hauran d’invertir 369 milions més per equipar l’interior de les finques i implementar el nou reg || Aquest sistema de regadiu contempla construir 21 estacions de bombatge duals i fins a 45 basses

El projecte es va presentar ahir a la junta de govern del Canal a la seu de Mollerussa.

El projecte es va presentar ahir a la junta de govern del Canal a la seu de Mollerussa.COMUNITAT DE REGANTS DEL CANAL D’URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la comunitat de regants del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, presentarà dimecres a la junta general del Canal el projecte de modernització de la zona regable de més de 75.000 hectàrees de superfície. Planteja una inversió de més de 936 milions per implementar la modernització i 369 milions més per adequar l’interior de les finques de les cinc comarques al reg modernitzat, per la qual cosa la inversió total ascendeix a 1.305 milions. El cost d’explotació (el vessant energètic) seria de 8,5 euros per hectàrea.

Així ho va explicar ahir Ros a la junta de govern dels regants a Mollerussa. La conselleria d’Agricultura i l’empresa pública Infraestructures.cat han redactat el projecte de modernització en cinc mesos. El document contempla la construcció de 4.300 quilòmetres de noves canonades, 21 estacions de bombatge duals i 45 basses (de 29.938 metres cúbics i de 555.719 metres cúbics respectivament). Un dels objectius d’aquest projecte és evitar els bombatges d’aigua per reduir al màxim el consum de l’electricitat, que és un dels aspectes que més encareixen la factura de l’aigua per al regadiu en l’actualitat, a banda de millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua. Per aconseguir-ho, el projecte contempla maximitzar la superfície per pressió natural i proveir les estacions de bombatge amb energies renovables (plantes fotovoltaiques duals que podran connectar-se a la xarxa o bombar amb energia solar).

Preveuen recuperar la gestió dels divuit salts d’aigua que hi ha al llarg del canal

El projecte inclou 1.297 ha a Rufea, Butsènit, la Caparrella, Malgovern i Torres de Sanui

El Canal calcula que més de 51.000 hectàrees del total poden regar per gravetat. Per finançar aquesta modernització, el Canal vol accedir a ajuts de la Generalitat, el ministeri per a la Transició Ecològica i la Unió Europea i preveu incorporar també el projecte ambiental, paral·lel al de modernització i optar a subvencions europees. El president dels regants, Amadeu Ros, va assegurar que encara cal concretar quina és la inversió que hauran d’afrontar els regants i va insistir que l’objectiu és aconseguir que “el canal sigui el més sostenible del món”. Va assegurar que els regants no han d’afrontar tot el cost de la modernització perquè es tracta d’un projecte de país.

El Canal vol gestionar amb els ajuntaments el futur d’aquestes casetes. Uns seixanta municipis es podrien beneficiar d’aquest projecte ambiental.

tracking