SEGRE

ENERGIA

El BOE publica el decret de renovables que debatrà el Congrés la propera setmana

Per compensar els afectats per la retallada, l’Executiu ofereix l’opció de mantenir la retribució actualment vigent, del 7,398 % o del 7,503 %, en funció del tipus d’instal·lació, fins 2031

El BOE publica el decret de renovables que debatrà el Congrés la propera setmana

El BOE publica el decret de renovables que debatrà el Congrés la propera setmanaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte el real decret-llei que actualitza la rendibilitat raonable a les instal·lacions renovables, cogeneració i residus en el nou període regulatori 2020-2025 i que haurà de ser validat en el Congrés la propera setmana.

La Taula del Congrés es reuneix dilluns per fixar la data de la nova Diputació Permanent, que previsiblement serà dimecres i que haurà de debatre la convalidació o derogació de la nova Llei de retribució a les energies renovables que pal·lia les empreses perjudicades per la retallada que va introduir l’Executiu del PP el 2013.

Per compensar els afectats per la retallada, l’Executiu ofereix l’opció de mantenir la retribució actualment vigent, del 7,398 % o del 7,503 %, en funció del tipus d’instal·lació, fins 2031, sempre que renunciïn a les seues reclamacions o a les compensacions que hagin obtingut.

Les 64.000 plantes que es van veure afectes han generat una reguera de reclamacions en tribunals i corts d’arbitratge internacionals que sumen 10.000 milions d’euros.

La nova llei entra en vigor a partir de dilluns i tot apunta que serà aprovada la seua convalidació en el Congrés, ja que compta amb un ampli consens de les forces polítiques, segons ha indicat la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, que va assenyalar ahir que el reial decret llei ha estat acollit amb satisfacció per les principals associacions del sector renovable.

No obstant això, el BOE també incideix en dos aspectes vinculats a impulsar una transició energètica justa i que estan relacionats amb els tancaments de les centrals tèrmiques de carbó i amb la Llei d’Aigües.

Així, el decret llei advoca per establir criteris que contemplin beneficis tècnics i econòmics com els mediambientals socials, inclosa la generació d’ocupació, en l’atorgament de permisos d’accés a la xarxa per a nous projectes renovables a les zones en transició de tancament de les tèrmiques.

"Aquests projectes ofereixen en les àrees geogràfiques on s’estan donant els processos de tancament de centrals tèrmiques de carbó i termonuclears, solucions sostenibles de dinamització de l’activitat econòmica i ocupació associada", incideix el text.

Així mateix, sobre la Llei d’Aigües assenyala que quan queda extingida una concessió a causa del tancament d’instal·lacions d’energia tèrmica de carbó o termonuclear, es podrà decidir l’atorgament d’una nova concessió per a l’ús privatiu de les aigües a noves iniciatives i projectes en l’àrea geogràfica on es trobava la instal·lació.

tracking