SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

Mossos i un exsecretari relaten en el judici “irregularitats” en contractes a Almacelles

L'exempleat declara que “es cobrien places directament” sense concurs ni oposició pública || Primer dia de la vista contra l'alcalde, Josep Ibarz, per a qui la Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, ahir a la primera sessió del judici al jutjat penal 1.

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, ahir a la primera sessió del judici al jutjat penal 1.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mossos d’esquadra i un exsecretari de l’ajuntament d’Almacelles van dir ahir en seu judicial que hi havia “irregularitats” en les contractacions que feia el consistori. Així ho van assenyalar en la primera jornada del judici que acull aquesta setmana el jutjat Penal 1 de Lleida contra l’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, que s’enfronta a una petició de Fiscalia de 10 anys d’inhabilitació per un presumpte delicte continuat de prevaricació administrativa.

La sessió va començar amb la declaració del responsable de la investigació, que va afirmar que a la documentació obtinguda es van observar “indicis d’una contractació irregular continuada” i que “aquesta modalitat de contractació no era un fet aïllat” sinó, va dir, “un patró”. Dos agents més que van analitzar la documentació recopilada al consistori també van assenyalar suposats indicis de contractació irregular, la majoria l’any 2011, sense que l’ajuntament hagués iniciat cap procés de selecció, convocatòria o base de concurs.

Algunes contractacions, van assenyalar, es van fer per decret d’urgència i s’encadenaven contractes, ja que, van explicar, una persona podia començar a treballar des d’un pla del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per després passar a un contracte per obra i servei i una altra vegada per un del SOC fins que finalment aquests treballadors passaven a ser indefinits. Entre els llocs en els quals van detectar presumptes irregularitats hi ha el de la interventora, el d’un policia local o el de l’arquitecta tècnica.

En alguns van fer constar que es contractava la dona del mecànic dels cotxes de l’ajuntament o la cosina d’una regidora. Per la seua part, l’exsecretari va admetre que algunes places es “cobrien directament per un decret d’alcaldia, sense oposició ni concurs”.

“No era habitual publicitar aquestes places”, va declarar. L’exregidora d’Almacelles Lliure Laia Martí, que va denunciar el cas a la Fiscalia, va declarar que ho va fer després de demanar “constantment” informació sobre contractacions al consistori i no rebre resposta.

“La meua obligació era denunciar-ho”, va dir. Mentrestant, una treballadora de la brigada municipal va declarar que l’alcalde li va oferir el lloc i va dir que va fer una entrevista.

El judici segueix avui amb la declaració d’una dotzena de testimonis.

El jutge accepta la petició del primer edil de declarar l’últim dia El jutge va acceptar ahir la petició de la defensa que l’alcalde d’Almacelles declari en últim lloc i no el primer com es fa habitualment. Una petició que va ser rebutjada per la fiscal però acceptada pel magistrat, per la qual cosa Josep Ibarz declararà previsiblement dijous vinent (el judici durarà tota la setmana).

En la sessió d’ahir es va acceptar la declaració de dos nous testimonis en la causa, proposats per la defensa, que també va intentar sense èxit que el jutge desestimés com a proves els 3.851 arxius informàtics obtinguts per un policia local que va entregar després als Mossos, així com els 231 gigues d’informació que la policia catalana es va emportar del consistori el novembre del 2017 per ordre de la Fiscalia. En el seu escrit, el Ministeri Públic assenyala que l’ajuntament va passar de 63 treballadors el 2003 a 123 el 2016 i que la majoria dels contractes es feien de forma “totalment arbitrària”.

tracking