SEGRE

PATRIMONI AIGÜES

Una fundació donarà a conèixer el Canal d'Urgell

Impulsada per la comunitat de regants, té com a finalitat investigar i difondre la història de la infraestructura i la dirigirà l'antiga responsable del museu de l'aigua

Els membres de la fundació, al maig quan es va constituir.

Els membres de la fundació, al maig quan es va constituir.COMUNICANT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de regants del Canal d’Urgell ha impulsat la creació d’una fundació per protegir i divulgar el patrimoni històric i hidràulic de la infraestructura, que tindrà com a directora la que va ser responsable de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell fins fa cinc anys, la historiadora Maribel Pedrol. La fundació es reunirà una vegada al mes, segons va explicar el seu president, que també ho és de la comunitat de regants, Amadeu Ros, i serà formada per Ramon Llavall, Jaume Torres, Josep Maria Castelló, Josep Maria Pascual, Abel Gallart, Ramona Creus i Josep Maria Comabella, tots ells regants.

També incorpora Josep Maria Pujol, president de Prefabricats Pujol, i Gaspar Feliu, catedràtic jubilat d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB). Tots dos van nàixer al recinte de la Casa Canal, amb què els uneix un estret vincle.

La fundació es va constituir el mes de maig passat i naix en un moment en què el museu de l’aigua (situat a la Casa Canal, a Mollerussa) ha reduït l’activitat al mínim i en què els agricultors es troben en ple procés de promoció dels projectes de modernització del regadiu. Entre els objectius figuren conservar el patrimoni i l’herència històrica del canal; difondre el procés de modernització i divulgar el paper que té la infraestructura en el desenvolupament del territori.

En aquest sentit, impulsarà cursos i jornades de divulgació i també la creació i gestió d’espais, especialment museístics, per portar a terme els objectius. En aquest sentit, l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell serà un dels marcs més importants per al desenvolupament d’aquesta tasca.

Aquest espai estava gestionat per un consorci que va ser dissolt fa uns anys i la seua cura va quedar en mans del consell comarcal del Pla d’Urgell..

tracking