SEGRE

AIGÜES ESCASSETAT

La sequera rebaixa el nivell d'aigua als llacs al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Canal d'Urgell tancarà el reg el 30

El nivell de les aigües ha descendit a l’estany de Cabanes.

El nivell de les aigües ha descendit a l’estany de Cabanes.TXELL CENTENO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera arriba també al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, on s’aprecia encara el descens dels cabals malgrat les pluges de les últimes setmanes. Un cas revelador és el de l’estany de Cabanes, un llac natural sense preses on el nivell de les aigües ha descendit en uns dos metres i part del llit es pot recórrer a peu. A la zona del Planell, pedres han emergit a la superfície al descendir el nivell de les aigües.

Així ho mostren fotografies fetes per Txell Centeno, guia interpretadora del Parc, que assenyala a més que la intensa calor d’aquest estiu fa que no pocs visitants preguntin si poden banyar-se en algun dels llacs. “No està permès en cap”, aclareix.D’altra banda, el president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va avançar que la campanya de regs tancarà el dia 30 després de comprovar que les pluges dels últims quinze dies han augmentat el cabal del Segre. Ahir era de 10 metres cúbics per segon a Oliana.

D’aquesta manera, queden garantides les segones collites de panís, va confirmar. Ahir, el pantà d’Oliana tenia gairebé 35 hectòmetres cúbics, el 41,4 per cent de la seua capacitat, i Rialb es trobava estable al 4,7%, amb 18,9 hectòmetres cúbics. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va establir a l’agost que els dos embassaments tancarien per al reg quan Rialb arribés a 15 hectòmetres cúbics i Oliana a 20.

Abans de les precipitacions a la capçalera del Segre, el Canal d’Urgell preveia tancar la campanya a mitjans de mes. A mesura que les reserves es van anar garantint es va acordar prolongar-la fins a la tercera setmana i ara considera que es pot arribar sense problemes fins a finals de mes. Rialb ha perdut més de 150 hectòmetres cúbics respecte a aquestes mateixes dates de l’any passat.

Pedres emergeixen de l'aigua a la zona del Planell.

Pedres emergeixen de l'aigua a la zona del Planell.TXELL CENTENO

tracking