SEGRE

Les obres de Sixena marxen de Lleida

Des de les 04.10 hores tècnics de transport d'art han treballat a l'equipament protegits per un espectacular cordó policial

L'operatiu ha començat de matinada

Imatges del trasllat de les obres de Sixena del Museu de LleidaLleonard Delshams / Raúl Ramírez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manifestants en contra del trasllat de l’art de Sixena i agents dels Mossos d’Esquadra han protagonitzat enfrontaments aquest matí davant del Museu de Lleida, després d’una nit en què s’ha engegat el dispositiu per portar les peces en litigi a l’Aragó en aplicació de l’article 155.

Set furgonetes de la policia autonòmica es van desplegar a la Rambla d’Aragó cap a les 8.30 del matí i el carrer va quedar tallat al trànsit mentre un helicòpter sobrevolava l’entorn del museu. En aquell moment, unes 200 persones havien anat al lloc a manifestar-se, mentre que unes 300 s’havien concentrat a l’aparcament del carrer Governador Montcada. Allà havien anat també representants de JxCat, ERC i la CUP.

El desplegament dels Mossos per establir un cordó a la Rambla d’Aragó va rebre protestes dels manifestants, que van desembocar poc després en empentes i moments de tensió.

El dispositiu policial per al trasllat de l’art s’havia posat en marxa poc després de la mitjanit, amb l’acordonament amb tanques de tots els accessos al museu. Manifestants que es trobaven al lloc van ser desallotjats i, cap a les 3.45 hores, quedava només un reduït grup de persones fora del perímetre i algunes pancartes a terra. Alguns d’ells van indicar que els van fer fora sense miraments, però sense càrregues policials ni detencions.

Cap a les 4.10, operaris responsables del trasllat van descarregar d’un camió cofres i altres materials per embalar les peces a l’interior del museu, mentre que manifestants i periodistes observaven l’operació des de fora del camp clos. Cap a les 6.00, van començar a arribar persones que responien a la crida d’una concentració a aquesta hora, una creixent afluència que fregava el mig miler cap a les 8.30, mentre que l’embalatge de les peces continuava en curs.

Les primeres obres d'art del monestir de Sixena (Osca) han començat a sortir del Museu de Lleida passades les 12.15 hores, després d'un procés d'embalatge que ha durat prop de 8 hores, enmig d'un ambient tens entre els centenars de persones concentrades fora de l'edifici.

Un camió d'una empresa de transport d'art s'ha situat a aquella hora davant la porta del magatzem del Museu de Lleida per carregar les 44 obres i traslladar-les fins al municipi d'Osca. Finalment, cap a les 14.00 hores el camió carregat amb les peces ha marxat en direcció a Sixena.

El CONFLICTE DE SIXENA

L'operatiu ha començat de matinada

Trasllat de les obres de Sixena del Museu de LleidaLleonard Delshams / Raúl Ramírez

Tècnics descarreguen caixes per transportar les peces de Sixena

La Guàrdia Civil entra al Museu de Lleida per endur-se les 44 peces de SixenaLleonard Delshams

tracking