SEGRE

LITERATURA GUARDONS

El periodista Andreu Claret guanya el premi Nèstor Luján

L’escriptor Andreu Claret.

L’escriptor Andreu Claret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i periodista català Andreu Claret va guanyar ahir el premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb El cònsol de Barcelona, un relat que se situa a Barcelona entre el 1936 i el 1937 i que tracta sobre el bolxevic d’origen ucraïnès Vladímir Antónov Ovseienko, cònsol soviètic a Barcelona que es va enamorar de Catalunya i que va acabar afusellat per Stalin a Moscou.

L’autor va explicar després que s’anunciés el premi que la novel·la, que es publicarà avui dimecres, va sorgir d’un impuls personal, ja que és fill de l’exili, i va recordar una frase del seu pare que el va marcar molt i era que la Guerra Civil no la va guanyar Franco, sinó que la van perdre els republicans. “Vaig voler endinsar-me en les contradiccions i misèries de la República” i en “el drama” de tots els primers bolxevics personificats en el protagonista i en la seua dona, “que van ser molt populars” a la ciutat per donar suport a la República, va comentar Claret.

A la novel·la també apareixen altres personatges històrics com Andreu Nin, Lluís Companys, Josep Tarradellas, Met Miravitlles, George Orwell, Pau Casals, Dolores Ibárruri i el mateix Stalin.

tracking