SEGRE

JUSTÍCIA

El director del Museu de Lleida creu que els béns de Sixena es van tractar com un "botí"

Josep Giralt ha intervingut en la comissió d’investigació del 155 al Parlament

El director del Museu de Lleida creu que els béns de Sixena es van tractar com un

El director del Museu de Lleida creu que els béns de Sixena es van tractar com un "botí"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha assegurat aquest dimarts que, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, els béns de Sixena van ser tractats com a "botí" i que la intervenció de l’autonomia va generar una "indefensió processal" al museu.

Així ho ha dit davant de la comissió d’investigació del 155 al Parlament, en la qual ha titllat d’"arbitrària" l’aplicació del precepte constitucional a Catalunya.

"En el cas del 155, va comportar una indefensió processal, no només per a la institució que representa sinó per la preocupació que això podia repercutir en la majoria de treballadors públics del Museu de Lleida", ha explicat.

El trasllat dels béns de Sixena des del Museu de Lleida a l’Aragó durant l’aplicació del 155 a Catalunya, i quan no s’havia esgotat el litigi judicial en marxa, encara arrossega conseqüències judicials: els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig estan sent investigats per la seua presumpta responsabilitat en no entregar aquests béns en el seu mandat.

Tant en el cas de Vila com en el de Puig, el jutjat d’instrucció número 3 d’Osca els reclama sengles fiances de 216.000 i 88.000 euros respectivament per un presumpte delicte de desobediència.

Giralt, que ha recordat la situació processal dels exconsellers, ha subratllat que "ningú no havia previst aquest tipus de conseqüències" quan el Senat va aprovar l’aplicació del 155.

A més, ha lamentat que els jutges "no hagin concedit tres vegades" tenir un informe sobre l’estat actual de les peces traslladades.

El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha assenyalat que amb el 155 la conselleria de Cultura va estar "il·legítimament ocupada" i ha acusat el ministre del ram per llavors, Íñigo Méndez de Vigo, d’"abandó de funcions" en no haver interposat un recurs contra el trasllat.

En el torn de resposta, Giralt ha indicat que el 155 no només va provocar "indefensió processal", sinó que hi havia "una voluntat d’escarni públic".

"Ningú va pensar en les peces del patrimoni", ha indicat Giralt, que ha apuntat que "no hi ha problemes" per compartir una col·lecció museística.

tracking