SEGRE

SANT JORDI ESCRIPTORS

Cascada literària de novetats

Mollerussa presenta 'Ulls de cugula', el poemari guanyador de l'últim premi Maria Mercè Marçal || Actes també a les llibreries Caselles i la irreductible, Cafè del Teatre i Museu de l'Aigua

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A quinze dies de la diada de Sant Jordi, les presentacions de novetats literàries treuen fum. Ahir van coincidir mitja dotzena d’actes a Lleida (inclosa una roda de premsa virtual, vegeu el desglossament de la dreta), així com la presentació a Mollerussa del poemari guanyador de l’últim premi Maria Mercè Marçal.

Es tracta d’Ulls de cugula (Pagès Editors), amb què l’escriptor de Mollerussa Jaume Suau es va convertir al febrer en el primer guanyador local en les vint-i-dos edicions d’aquest premi, informa J. Gómez.

Suau va explicar que els seus poemes són “un reconeixement al gènere femení i a la lluita per la igualtat que encara queda per fer”. “Encara hi ha molta gent que se sent cugula”, va lamentar amb referència a aquest terme que s’aplicava antigament de forma despectiva a les nounades, quan s’esperava un home que ajudés en les tasques del camp.

A Lleida, el periodista i historiador Vicenç Lozano, que durant més de tres dècades ha exercit de corresponsal de TV3 a Roma i el Vaticà, va presentar a la llibreria Caselles Intrigues i poder al Vaticà (Pòrtic), un llibre en el qual “analitzo el poder d’una institució tan important i amb tant poder al món, i com aquest poder es veu embolicat en abusos i corrupció, econòmica i sexual”. Lozano va explicar que “en els meus trenta-cinc anys a Roma he anat construint una trama de confidents, des de jardiners del Vaticà fins a grans noms de la cúria, amb els quals he pogut revelar qüestions que no surten a la televisió”.

D’altra banda, la llibreria la irreductible va acollir dos presentacions i firmes de llibres consecutives. Primer, Laborachismo (Lumen), a càrrec de l’il·lustrador saragossà Javier Royo, en què interpel·la els mateixos homes per plantar cara al masclisme.

Després va ser el torn de la lleidatana Imma Ojer amb el seu nou llibre, Retos EMpapelados (Círculo Rojo), una obra de superació personal després que fa quatre anys li diagnostiquessin esclerosi múltiple. D’altra banda, el Museu de l’Aigua va viatjar cent anys enrere, fins a l’època en què aquest equipament era el campament de la Canadenca a Lleida, per a la presentació de la novel·la gràfica 8 hores (Pagès Editors), de Pepe Gálvez i l’il·lustrador lleidatà Alfons López, ambientada en la històrica vaga de la Canadenca, entre el 1917 i el 1919 –que va permetre aconseguir la jornada laboral de vuit hores– i en la figura del sindicalista Salvador Seguí El Noi del Sucre.

‘Noms d’una vida’ de Joaquim Nadal L’historiador, escriptor i polític gironí Joaquim Nadal va presentar ahir de forma telemàtica Noms d’una vida (Pagès Editors), el tercer llibre de perfils biogràfics en què parla de persones i figures històriques que l’han marcat. En aquest volum dedica 76 articles a 67 protagonistes, des dels seus pares fins a Tarradellas, Ermessenda de Carcassona, Pierre Vilar, Diana Garrigosa, Raimon o Picasso.

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal.J. GÓMEZ

tracking