SEGRE

PATRIMONI ART

La catedral de Solsona recupera un retaule que data del 1854

El museu de la ciutat l'ha cedit aquesta setmana i es presentarà el dia 10

El retaule amb les teles que es van salvar de l’atac sofert durant la Guerra Civil espanyola.

El retaule amb les teles que es van salvar de l’atac sofert durant la Guerra Civil espanyola.MUSEU DE SOLSONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Solsona va anunciar el retorn a la catedral de la ciutat de sis teles pintades pertanyents al retaule de l’altar major del segle XIX. En aquestes es representen escenes de la vida de la verge Maria pintades pel retratista barceloní Claudi Lorenzale entre el 1854 i el 1856. “Es tracta d’una acció amb el territori amb l’objectiu estratègic de la comprensió de les obres als seus llocs d’origen”, van explicar al compte de Twitter del Museu.

La història d’aquest retaule es remunta a l’any 1810, quan les tropes napoleòniques van entrar a Solsona i, abans d’anar-se’n, van calar foc a la catedral. Amb la crema, va desaparèixer el retaule de l’altar major, juntament amb altres elements, construït al segle XVII. L’arquitecte Josep Oriol Mestres va ser l’encarregat de dissenyar un nou retaule neogòtic dedicat l’Assumpció, patrona de la catedral.

Un grup escultòric amb l’Assumpció de la Verge presidia el retaule, emmarcat dins de la fornícula principal. Flanquejant-la hi havia quatre carrers estrets, cada un amb una figura escultòrica i el seu tabernacle, i vuit teles pintades pel pintor Claudi Lorenzale. Es té constància que el retaule ja es construïa l’any 1854 i les pintures ja estaven acabades dos anys més tard.

Aquest retaule va ser destruït l’agost de l’any 1936, durant la Guerra Civil espanyola, i es van salvar sis de les vuit teles, oblidades durant molts anys a la sagristia de la catedral. L’any 2002, aquestes van ingressar al Museu de Solsona i entre els anys 2010 i 2011 va ser encarregada la restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Les pintures es van conservar a la reserva del museu fins aquest any 2021, quan s’ha decidit cedir en préstec a la catedral de Solsona, la ubicació original.A començaments d’aquesta setmana les obres han estat tornades a la catedral després que tant el museu com el capítol catedralici hagin treballat perquè les teles puguin tornar a lluir a l’entorn que els pertoca.

S’exposaran de forma permanent en una vitrina que garanteix les condicions de conservació òptimes instal·lada en una de les capelles laterals de la nau principal.Dimecres vinent, dia 10 de novembre, a les 18.30 hores, es presentarà aquesta nova instal·lació al públic en un acte que comptarà amb la presència del bisbe de Vic i administrador apostòlic de Solsona, Romà Casanova.

tracking