SEGRE

LITERATURA NOVETATS

Dos anys d'articles donen forma a un dietari de Vidal Vidal de la pandèmia

Vidal Vidal publica 'El refugi dels dies', revisió de les seues 'contres' a SEGRE

Vidal Vidal, amb el llibre ‘El refugi dels dies’, acabat de sortir de la impremta.

Vidal Vidal, amb el llibre ‘El refugi dels dies’, acabat de sortir de la impremta.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La dedicatòria dona una pista de per on van els trets. “Per a la Lluïsa. Els seus ulls com dos fars d’esperança al pàrquing del Lidl, en aquells mesos emmascarats i solitaris del confinament.” El refugi dels dies (Pagès Editors) és més que una selecció d’articles publicats a la contraportada de SEGRE entre el març del 2020 i el març d’aquest any.

És un dietari de la pandèmia. “He seleccionat 125 articles i els he revisat, ampliat i contextualitzat”, explica. El 22 de març del 2020 Vidal va escriure que només dedicaria un Dia de reg a la Covid-19, “però és obvi que en vaig escriure molts més.

La pandèmia ens condicionava fins i tot quan ens en volíem evadir, per això hi ha tant cine i tants llibres en aquestes pàgines”, reconeix. De fet, el títol és un homenatge a Joan Margarit que juga, alhora, amb el seu Dia de reg. “Fins a cert punt, els articles es van convertir en un refugi” per suportar el confinament estricte, quan es posava d’acord amb la seua parella per anar a comprar “i almenys veure’ns a dos metres de distància”.

L’anècdota va inspirar un poema a Pere Rovira que serveix d’epíleg, Amant dels pàrquings. Vidal tanca el llibre amb la nostàlgia que li provoca el solar de la Sala Europa, on va començar tot, on es va postular “de forma inconscient” com a articulista fa gairebé quatre dècades. “Si la Sala Europa no hagués existit ningú no hauria llegit aquests articles”, assenyala l’escriptorLa llibreria La Fatal de Lleida acollirà el proper dia 5 d’abril a les 19.30 la presentació d’El refugi dels dies, a càrrec del novel·lista i poeta Pere Rovira.

Més de 7.000 textos publicats

Des que el 1987 el llavors flamant guanyador del premi Vallverdú d’assaig per Les rutes de Ponent va debutar com a columnista a SEGRE amb el seu Dia de reg, Vidal Vidal ha publicat més de 7.000 articles entre la contraportada del diari i el suplement dominical Lectura. Actualment, són quatre a la setmana, dos al diari i dos a la revista. “Sé que es considera un gènere menor, però per a mi no ho és.

Els escric amb voluntat literària i, com a lector, també m’agraden els llibres d’articles, els llegeixes d’una altra manera”, assegura.

tracking