SEGRE

MÚSICA ENREGISTRAMENT

Disc a partir de dos còdexs del XVI del Museu de Lleida

Un projecte musicològic fruit d'un acord amb la Fundació Horitzons 2050 || Uns cantorals procedents de la Seu Vella

Antoni Gelonch i Josep Giralt, davant dels còdexs del Museu.

Antoni Gelonch i Josep Giralt, davant dels còdexs del Museu.MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Museu de Lleida i la Fundació Privada Horitzons 2050 van firmar un acord per impulsar de forma conjunta el projecte musicològic del fons de la pinacoteca, i més concretament de dos còdexs procedents de la Seu Vella i datats al segle XVI, que fins ara no s’han estudiat en profunditat i que pertanyen a compositors prestigiosos de l’època. La idea és transcriure musicològicament aquests cantorals i estudiar-ne la qualitat en una iniciativa que inclourà també enregistraments discogràfics. Així, s’ha encarregat aquest estudi a diversos especialistes.

Horitzons 2050 es convertirà així en mecenes i patrocinadora d’aquest projecte del Museu de Lleida. La reforma de l’àmbit del segle XVI de l’exposició permanent de la pinacoteca lleidatana, que va culminar a començaments d’aquest any, responia a la necessitat de reordenar aquest espai presentant una transició lògica des de l’àmbit del gòtic, reformat el 2021. Entre els canvis d’ubicació d’algunes peces, destaquen el Llibre de Cor, d’Antoni Crispi, i Misses i Magnificats, de Cristóbal de Morales, que ara s’exposen conjuntament per il·lustrar la importància de la música en aquella època i, sobretot, la seua difusió.Així, està previst que el Misses i Magnificats s’estudiarà i dos de les misses a cinc veus que conté es gravaran en un disc, en un projecte encarregat a Pere Lluís Biosca, un dels directors catalans de música vocal de més projecció, director titular des del 2015 del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i des del 2019 també del Cor Madrigal de la capital catalana.

Està previst que l’enregistrament discogràfic es dugui a terme al novembre en un estudi musical de referència. El disc podria estar llest al desembre i, més endavant, se celebraria un concert de presentació en algun escenari que encara s’està estudiant. D’altra banda, el projecte musicològic inclou també l’estudi del Llibre de Cor de la Seu Vella, d’Antoni Crispi, que anirà a càrrec dels musicòlegs Jordi Cebolla Mor i Josep Maria Salisi Clos.

Una primera fase consistiria en la transcripció del llibre, l’avaluació tècnica de l’obra musical i el seu estudi. La segona fase inclouria també l’enregistrament d’un disc i el posterior concert de presentació.D’altra banda, aquest acord subscrit entre el Museu de Lleida i Horitzons 2050 –fundació impulsada per Antoni Gelonch Viladegut– dona continuïtat a una col·laboració iniciada a l’abril arran de la convocatòria del Premi Horitzons de gravat, de 5.000 euros, el de major dotació econòmica de l’Estat espanyol.

tracking