SEGRE

CONSUM ENERGIA

La crisi energètica condemna la llum a iniciar l'any en rècord

El preu del gas i dels drets de CO2 segueixen disparats || L'exercici tancarà amb un preu mitjà de 111 €/MWh, el triple que el 2020

Imatge d’arxiu d’unes factures elèctriques.

Imatge d’arxiu d’unes factures elèctriques.EFE/XOÁN REY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus de l’energia acomiadaran el 2021 a Espanya en els seus nivells més alts, amb la llum marcant rècords mensuals des de juliol, el gas disparat per les tensions geopolítiques i els carburants en nivells que no es veien des de fa més de vuit anys.na situació que ha provocat que el desembre aspiri a convertir-se en el mes més car de la història, amb un preu mitjà que actualment supera els 235 euros per megawatt hora (MWh).l Govern s’ha vist obligat a prorrogar durant el primer quadrimestre de 2022 la baixada dels impostos que graven la factura elèctrica, tot i que encara no ha termes d’aquesta extensió. Tanmateix, la crisi energètica que pateix Europa per l’increment del preu del gas als mercats internacionals i l’encariment dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) complica que l’Executiu pugui complir la seua promesa que el rebut de la llum d’aquest any tingui un preu similar al de 2018. Durant l’última setmana, la llum ha marcat tres rècords consecutius al mercat a l’engròs, entre dimecres i divendres.

L’Executiu veu difícil complir el compromís que el rebut de la llum sigui similar al del 2018

El context actual després de la pandèmia ha provocat que el mercat a l’engròs d’electricitat (pool), en el qual es negocien els preus de la llum amb un dia d’antelació per a totes les hores del dia, s’hagi disparat durant 2021 a nivells que no s’havien registrat. Si es mantenen els valors actuals de desembre, el 2021 tancarà amb un preu mitjà de 111 euros/MWh, més del triple que l’any passat, el més barat en els últims anys gràcies a la caiguda de la demanda i dels preus que va provocar la pandèmia.

Per explicar l’augment exponencial del preu de la llum durant els últims sis mesos mirar l preu del gas natural i l mercat de drets d’emissió de CO2. Darrere d’aquest augment les tensions geopolítiques entre Rússia, i altres països occidentals davant d’un possible moviment militar del país soviètic a la frontera amb Ucraïna, que podria provocar la paralització del gasoducte Norstream 2, que portarà gas a Alemanya pel Bàltic i hauria d’entrar en funcionament poques setmanes.

tracking