SEGRE

FUTBOL SEGONA RFEF

Embolic de criptomonedes dels Esteve amb el Lleida Esportiu

Els Esteve van promocionar un token que va ser buidat quan ja hi havia més de 40.000 euros || Experts consultats asseguren que el seu projecte no té empara legal a l'estar fora del club

Albert Esteve, president del Lleida Esportiu, durant una roda de premsa.

Albert Esteve, president del Lleida Esportiu, durant una roda de premsa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tokens, blockchain, Ethereum, DAO.. Són termes relacionats amb els criptoactius o criptomonedes desconeguts per a gran part de la població. No per a Jordi i Albert Esteve, antics dirigents del Lleida Esportiu, que dilluns passat van anunciar durant una roda de premsa la creació d’una Organització Autònoma Descentralitzada (DAO) basada en la plataforma Ethereum amb la finalitat, segons ells, que el club Lleida Esportiu es beneficiï d’aquesta nova tecnologia en termes de transparència i pluralitat quan ells ja no gestionen l’entitat.

Paral·lelament, van posar a la venda i van promocionar a través de les xarxes socials que conserven del Lleida Esportiu (que no són les dels nous gestors) un token digital que atorgaria als seus propietaris poder de decisió en el desenvolupament de l’ecosistema DAO plantejat.

Aquest token suposava un risc financer per a tot aquell que l’adquirís, ja que una vegada comprat la venda a tercers resultava impossible. Plataformes com Dextools, líder mundial en criptomonedes, advertien a la seua pàgina web d’aquesta singular característica.

Quan ja hi havia més de 40.000 euros invertits en el token, els mateixos que el van crear van buidar la caixa de fons que recolzava el seu valor, deixant els inversors amb uns criptoactius sense cap valor. Això és el que es coneix com a estirada de catifa en l’argot, una pràctica habitual en projectes blockchain de dubtosa reputació o vinculats a un potencial frau.

Enric, expert en traçabilitat de criptoactius i propietari d’una empresa de ciberseguretat de Barcelona, va assenyalar a aquest diari que “tot apunta que es tracta d’una operació amb finalitats poc ètiques i que els que van invertir en aquest token van ser estafats”. Així mateix, usuaris de Telegram van assegurar a aquest diari que van ser expulsats i bloquejats de les xarxes socials del projecte al denunciar el presumpte frau.Joaquim Matinero Tor, advocat bancari financer i especialitzat en blockchain del despatx Roca Junyent, va explicar a aquest diari que la DAO anunciada pels Esteve “no té cap empara legal al no tenir ja ells un vincle executiu amb el Lleida Esportiu” i que “la figura de les DAO no està regulada en l’ordenament jurídic estatal”.

Per això, els tokens no tenen cap utilitat real. Va recalcar que per finançar el projecte s’hauria d’haver fet a través d’un mecanisme que implica presentar tota la documentació i garanties. “Tenim experiència amb projectes que valoren finançar-se mitjançant l’emissió d’un token i mai assessoraríem anunciar-ho com s’ha fet en aquest cas”, va assegurar Matinero. Aquest va remarcar la necessitat de “fer una auditoria tècnica per saber la procedència dels capitals i on es destinen els fons rebuts”.

Pereira ja es va querellar perquè usen les xarxes del club

El president del Lleida Esportiu Luis Pereira ja va presentar, tal com va informar aquest diari el mes passat, una querella criminal contra els germans Albert i Jordi Esteve, l’esposa del primer Montse Solana, l’empresa Lleida Esportiu Marketing SL i el que ha estat responsable de premsa del club amb els antics gestors, Víctor Barroso, per presumptes delictes de falsedat documental, apropiació indeguda, furt i administració deslleial, en el qual s’incloïen les xarxes socials que continuen utilitzant els antics gestors de l’entitat. En aquest sentit, Pereira va sol·licitar al jutjat una sèrie de mesures cautelars contra els querellats consistents a impedir que utilitzin el certificat digital i l’autorització per al sistema RED de la Seguretat Social (permet realitzar les comunicacions d’afiliació i cotització de treballadors a la Seguretat Social de manera telemàtica), que s’abstinguin també de realitzar qualsevol actuació en nom i representació del Club Lleida Esportiu i que facin entrega a l’actual junta directiva de totes les claus d’accés i contrasenyes del domini lleidaesportiu.cat, així com de totes les xarxes socials que utilitzin la marca Lleida Esportiu.Després de l’anunci dels Esteve de la creació d’una Organització Autònoma Descentralitzada (DAO), els actuals dirigents del club van comunicar el mateix dilluns que no tenen res a veure amb aquesta operació i van anunciar querelles per la utilització del nom del club.

El club dedica el partit de diumenge al poble ucraïnès

El Lleida Esportiu ha dedicat el partit de diumenge davant del Penya Esportiva d’Eivissa (12.00) a Ucraïna, de manera que hi haurà una guardiola solidària i recollida de medicaments. Així mateix, ha disposat preus populars. La Tribuna costarà 15 euros, i Lateral i Gols, 5 euros. Els menors de 12 anys tindran entrada gratuïta. A més, els abonats podran portar un convidat al Camp d’Esports. Les taquilles de l’estadi s’obriran a les 10.00 el mateix dia del partit i es tancaran a les 12.15.D’altra banda, el Terrassa no impugnarà el matx contra el Lleida per l’alineació dels dos jugadors ucraïnesos després d’anunciar el club egarenc que estudiaria si presentava reclamació.

tracking