SEGRE

INICIATIVES RECURSOS

Aspros estrena dos pisos per a 16 usuaris

Al carrer Alcalde Sol perquè persones amb discapacitat intel·lectual visquin de forma més autònoma amb educadors || Aquest projecte de l’entitat ja compta amb deu habitatges amb 108 places

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos pisos amb més de 300 metres quadrats en total, situats al carrer Alcalde Sol i amb setze places totalment adaptades. Així són els dos nous habitatges que la Fundació Aspros ha incorporat al projecte Llars Urbanes Lleida, que promou una vida més autònoma i integrada a la societat a persones amb discapacitat intel·lectual. L’entitat ha comprat i rehabilitat aquestes cases després que dos que ja formaven part del programa, al carrer Nord (que està a la venda) i a la plaça de la Sal, es quedessin petites i sense possibilitat de ser reformades per adequar-se al decret de barreres arquitectòniques.

Així, amb un pressupost d’uns 300.000 euros (aportat per Aspros amb la col·laboració de la Fundació Josep Anton Cerqueda), l’entitat ha pogut adquirir aquests nous pisos i reformar-los per traslladar-hi els usuaris que residien als altres dos habitatges, ara tancats. Un dels nous, batejat amb el nom de Josep Vallverdú per la vinculació de l’escriptor amb l’entitat, compta amb dotze places i amb educadors les 24 hores del dia. A l’altra, que es diu Cerqueda, viuen quatre persones i l’educador hi va quatre hores cada tarda.

Totes les places estan concertades amb la Generalitat. “Quan Aspros va nàixer el 1962 els ajuts eren molt pocs i les famílies carregàvem amb les despeses. Es tractava d’un projecte simple i ambiciós perquè ningú no quedés fora de la societat”, va assegurar l’escriptor Josep Vallverdú, durant la inauguració dels pisos.

La inversió que ha fet l’entitat suposa ampliar a dos places el projecte de llars, que actualment ja suma una desena de vivendes a la ciutat en les quals resideixen 108 persones, que durant el dia van a un Centre Especial de Treball o a un centre ocupacional. “Són pisos que funcionen d’una forma assembleària perquè són els usuaris els que decideixen el funcionament, els horaris i el repartiment de tasques. Permeten que visquin en un entorn urbà, integrat a la societat, amb la seua intimitat i llibertat”, explica Sílvia Sans, directora del projecte Llars Urbanes Lleida d’Aspros.

“La iniciativa dels pisos va nàixer l’any 1982 i des d’aleshores no hem tingut cap queixa”, va assegurar Jaume Herrera, president d’Aspros.

Les dades

  • 35 anys. El projecte de Llars Urbanes Lleida va nàixer el 1982 i ja fa 35 anys que atén persones amb discapacitat intel·lectual en pisos a la ciutat.
  • Vida més normalitzada. Aquesta iniciativa va nàixer amb l’objectiu de permetre als usuaris de l’entitat viure en pisos a la ciutat de Lleida per aconseguir més integració social i una vida més autònoma en un entorn normalitzat.
  • Deu habitatges, 108 places. El projecte compta actualment amb una desena d’habitatges en diferents barris de la ciutat que disposen de 108 places concertades amb la Generalitat en les quals l’usuari aporta una part en funció dels ingressos. Al més gran viuen dinou persones i al més petit, quatre.
  • Mig miler d’usuaris. La fundació Aspros atén mig miler de persones. A més d’aquests pisos, compta amb residències a Lleida, Sidamon i Sudanell. 
La inauguració dels nous pisos va comptar amb la presència de Josep Vallverdú.

La inauguració dels nous pisos va comptar amb la presència de Josep Vallverdú.ÒSCAR MIRÓN

tracking