SEGRE

ALIMENTACIÓ HÀBITSDIA 4DIA 1DIA 5DIA 2DIA 3

Carmanyola nostra de cada dia

Més d’un deu per cent dels empleats lleidatans tiren de túper diàriament per menjar al lloc de treball || Nutricionistes aconsellen planificació i varietat per evitar una mala alimentació

Imatge presa del dinar de quatre treballadors que s'emporten la carmanyola a l'empresa.

Carmanyola nostra de cada diaSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tirar de carmanyola a l’hora del menjar és el nostre pa de cada dia per a gairebé 20.000 treballadors de les comarques lleidatanes. Així ho posen de manifest les darreres dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), segons les quals un deu per cent dels empleats de Ponent dinen al seu lloc de treball, un percentatge que va ser molt més gran durant els anys durs de la crisi, però que s’ha reduït amb l’arribada d’una millora econòmica.

Però, són els túpers sinònim d’alimentació sana i equilibrada o més aviat de monotonia i de recipient on llancem qualsevol cosa que trobem a la nevera la vigília? Segons els nutricionistes s’haurien d’assemblar més al primer, ja que al dinar s’han de consumir al voltant del trenta-cinc per cent de les quilocalories totals del dia. “És bàsica una educació nutricional mengem on mengem. La varietat perquè no sigui avorrit i la planificació són claus per evitar dinar malament i optar per qualsevol cosa. Pot servir-nos tenir verdures tallades prèviament o ous cuits”, explica María Gil, nutricionista clínica i esportiva a Lleida. Per això, el parenostre haurien de ser els carbohidrats, les verdures i les proteïnes.

Al dinar s’han d’ingerir el 35 per cent de les quilocalories necessàries durant tot el dia

“És important tirar de coses que es puguin mantenir quan hagi passat cert temps”, assenyala Gil. D’aquesta manera, uns bons aliats serien ón les bases de verdura crua o en cremes que també es poden menjar fredes; la patata, la quinoa, l’arròs, la pasta o els llegums; i com a proteïnes, per exemple els ous durs, el pollastre fred o la tonyina en llauna.

“El peix és millor evitar-lo perquè queda ressec i acaba fent olor al moment de reescalfar-lo. És una bona opció per als sopars a casa”, proposa el xef Xavier Benet, de l’Hostal Benet de les Borges Blanques, que ha preparat per a aquest reportatge cinc propostes de receptes per a carmanyoles.

ENCERTS I ERRORS

  • Millor carmanyola de vidre. Els experts recomanen les carmanyoles de vidre en detriment de les de plàstic, ja que conserven millor el gust i no el modifiquen. Tampoc no desprenen partícules. 
  • Prepareu-les de forma atractiva. El millor és evitar sempre la monotonia i es recomana preparar el menjar de forma atractiva. 
  • No les tanqueu en calent. Cal evitar tancar les carmanyoles amb el menjar en calent i sempre és millor portar els amaniments a part i afegir-los-hi en el moment en què s’hagi de dinar.
  • Planificar és la clau. El més perillós és no planificar la setmana: cuinar una cosa ràpida i acabar ficant-hi qualsevol cosa que ens ompli l’estómac. 
  • Una bossa tèrmica. El més important és no sotmetre el menjar a grans canvis de temperatura. L’ideal seria conservar-lo a la nevera o congelador fins que decidim portar-lo a la feina en una bossa tèrmica.

CINC PROPOSTES DE RECEPTES DE CARMANYOLA DEL XEF XAVIER BENET

DIA 1.

Espirals amb moixama.

Ingredients: Espirals de pasta, moixama, tomata, formatge curat, mel, vinagre i oli

. Cal coure la pasta segons indiqui el fabricant. Escaldeu les tomates per treure’ls la pell i lamineu el formatge amb un pelador de patata. Barregeu-ho tot amb la moixama. Per a la vinagreta, mel, vinagre balsàmic i oli. Es pot portar amanida des de casa o a part. 

  • DIA 2

    . Amanida xino-xano.

    Ingredients: Arròs, pastanaga, olives verdes i negres, tomates cherry, ous de guatlla i soja

    . Cal rentar l’arròs per treure el midó, coure’l uns 10 o 12 minuts i refredar-lo. D’altra banda, piqueu la pastanaga i lamineu les olives. Heu de coure els ous de guatlla i partir-los per la meitat, així com les tomates cherry. Barregeu-ho tot i amaniu amb salsa de soja. 

  • DIA 3

    . Sandvitx de pollastre.

    Ingredients: pit de pollastre, mostassa, endívies, espàrrecs verds i formatge fresc.

    Cal cuinar a la planxa un pit de pollastre i quan  refredi, tallar-lo ben fi. Unteu dos llesques de pa de qualitat amb una capa fina de mostassa tipus Dijon i poseu-hi una capa d’endívies, d’espàrrecs verds escaldats i de formatge fresc. Afegiu-hi el pollastre i poseu- hi una altra capa d’hortalisses.

  • DIA 4.

    Coca escalivada d’anxoves.

    Ingredients: pebrot, albergínia, maduixes, base de coca o pa i anxoves

    . Escaliveu, si podeu amb flama, el pebrot i l’albergínia. Saltegeu amb oli les maduixes i piqueu-les. Sobre una base de coca ja preparada o una llesca de pa de pagès, esteneu les verdures escalivades i les maduixes. Poseu-hi anxoves, sal i oli. Es pot prendre freda o calenta. 

  • DIA 5.

    Trinxat de patata.

    Ingredients: patata, poma, pera, col i botifarra negra o llonganissa

    . Cal que cogueu la patata i quan estigui toveta talleu-la en rodanxes. Poseu-la en una cassola amb la pera i la poma en daus i la col tallada molt fina, amb sal, pebre i oli. Coeu a foc lent i quan tingui consistència saltegeu amb botifarra nega i/o llonganissa.

  • tracking