SEGRE

INICIATIVES ALTRUISME

Col·legis i una entitat de Ponent reparteixen carmanyoles amb menjar sobrant dels seus menjadors

Set col·legis i una entitat de Ponent reparteixen des del 2013 carmanyoles amb menjar sobrant dels seus menjadors || Beneficia 4.000 lleidatans a l’any i ha evitat tirar a la brossa 20.000 quilos

Personal del Frederic Godàs, ahir, preparant carmanyoles amb el menjar sobrant del menjador.

Personal del Frederic Godàs, ahir, preparant carmanyoles amb el menjar sobrant del menjador.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La solidaritat de set col·legis de Lleida ciutat i el centre per a persones amb discapacitat o trastorns mentals Sant Joan de Déu d’Almacelles ha permès repartir des del 2013 gairebé 40.000 racions de menjar que no s’havia consumit dels seus menjadors entre lleidatans amb pocs recursos. Tots ells participen en el projecte No llencis menjar, aprofitem els aliments cuinats, impulsat fa cinc anys per la Xarxa d’Entitats Cristianes d’Acció Caritativa i Social de Lleida i que lidera la Fundació Arrels Sant Ignasi, que a banda d’ajudar persones amb dificultats (uns 4.000 beneficiaris a l’any) també ha evitat que es llencin a les escombraries uns 20.000 quilos de menjar.

“La valoració que en fem és molt bona perquè a part d’evitar malbaratar aliments es col·labora amb gent que ho passa malament. Sobretot el projecte està dirigit a persones que no tenen mitjans per cuinar i d’aquesta forma poden menjar millor, la qual cosa repercuteix en la seua salut”, explica Pilar Mas, responsable d’Administració d’Arrels i coordinadora del projecte.

Les carmanyoles preparades amb el menjar no consumit (el que no arriba a sortir de cuina, mai el que ha quedat als plats dels alumnes) als col·legis La Mitjana, Ciutat Jardí, Països Catalans, Francesco Tonucci, Claver i Maristes (que va ser el pioner) es transporta a La Botigueta d’Arrels per repartir-les entre els seus usuaris.

Les racions restants al Frederic Godàs i a Sant Joan de Déu es deriven a l’Associació de Caritat de Sant Vicenç de Paül. El projecte no ha deixat de créixer i ja hi ha converses per incorporar-hi l’Escola Alba i l’empresa Clece. Els interessats a col·laborar-hi poden contactar amb Arrels al telèfon 973 289 000.

Arrels i Sant Vicenç de Paül són els destinataris

El menjar congelat en carmanyoles és recollit per voluntaris per trans· portar-la a les instal·la· cions de La Botigueta d’Arrels i de l’Associació de Caritat de Sant Vicenç de Paül. Entre totes dos entitats sumen uns qua· tre mil beneficiaris a l’any d’aquesta iniciativa, que permet no només que no es tiri menjar, sinó mi· llorar l’alimentació i per tant la salut de les perso· nes amb pocs recursos. En principi, els destinataris són aquells que no tenen possibilitat de cuinar, en· cara que en menor propor· ció també s’entreguen a famílies.

El menjar s’envasa i es congela diàriament

El projecte compta amb un protocol per garantir la seguretat alimentària i que inclou formació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per als qui manipulen el men· jar. Cada dia s’envasen i es congelen als col·legis les carmanyoles indivi· duals, amb una etiqueta amb la data de caducitat i el producte i voluntaris d’Arrels les recull. “Ens vam adonar que era molt difícil calcular les raci· ons exactes i no volíem tirar el menjar, així que vam decidir participar”, explica María José Caste· lló, directora del Frederic Godàs.

tracking