SEGRE

ARQUEOLOGIA AVENÇOS

Almacelles promociona el jaciment medieval del Vilot amb un vídeo en 3-D

Neteja i prospeccions al de la Saira

Un moment de la presentació, ahir, de les actuacions als jaciments d’Almacelles.

Un moment de la presentació, ahir, de les actuacions als jaciments d’Almacelles.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Josep Mas Dordal d’Almacelles va acollir ahir la presentació de les noves actuacions que el consistori, en col·laboració amb la Diputació, ha dut a terme als jaciments de la Saira i el Vilot.

Aquest últim, que es va descobrir l’any 2005 i que correspon a l’antiga vila de les èpoques medieval i moderna, podrà visitar-se a partir d’ara en 3-D gràcies a l’edició d’un vídeo que es va projectar ahir per primera vegada i que aviat podrà visionar-se a YouTube, segons va explicar Montse Gené, arqueòloga, directora de patrimoni de l’ajuntament i del museu.

Els treballs a la Saira han permès descobrir una millor conservació dels murs de jaciment iber

D’uns quatre minuts de durada, està editat a partir de documents, fotografies i cartes topogràfiques que permeten recórrer el jaciment i introduir-se en la vida quotidiana de la localitat en els segles XVI i XVII. El jaciment, en el qual s’han fet en els últims anys diferents intervencions i excavacions, es troba actualment en procés de musealització.

Paral·lelament a l’edició d’aquest vídeo també s’han dut a terme treballs a l’altre jaciment de la localitat, el de la Saira, corresponent a l’època ibera, amb l’objectiu d’avançar de cara a una futura excavació. Així, una empresa especialitzada ha fet prospeccions, neteges i sondatges tant al vessant sud com en aquest del tossal.

En la primera, els treballs han permès descobrir novetats sobre el mur que envolta el jaciment, d’uns vint-i-cinc metres de llarg, i sobre altres de perpendiculars i de menor mida que marcarien els espais de les cases. “Ha sigut una sorpresa perquè la potència arqueològica i la conservació semblen millors del que ens havíem imaginat”, va apuntar Montse Gené.

tracking