SEGRE

SANITAT INVESTIGACIÓ

Assaig amb immunoteràpia per al càncer limfàtic

Dirigit a aquells tumors que no responen al tractament convencional || A l’hospital Sant Pau, amb ajuda de La Caixa

Vista de la façana de l’hospital Sant Pau de Barcelona.

Vista de la façana de l’hospital Sant Pau de Barcelona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Sant Pau de Barcelona impulsarà un assaig clínic pioner d’immunoteràpia per als casos de càncer limfàtic més comuns, fruit d’un acord amb la Fundació Bancària La Caixa, que invertirà més de dos milions en l’estudi que començarà aquest any, segons van anunciar ahir el gerent de l’hospital, Alberto Salazar, i el director de la fundació, Jaume Giró.

L’assaig clínic, que en una primera fase sumarà una desena de pacients i en una segona arribarà a una vintena, és pioner en la mesura que utilitzarà una especialitat de cèl·lules “més eficaces” i que són els limfòcits T de memòria. La immunoteràpia CAR-T, que consisteix a modificar els limfòcits T del pacient per tornar-los contra les cèl·lules cancerígenes, fa nou anys que es du a terme als EUA, i a Europa s’ha iniciat fa tres o quatre, però els laboratoris hospitalaris aborden els limfòcits T en general, quan en realitat n’hi ha de molts tipus. L’assaig es dirigeix a curar els càncers de limfoma no Hodgkin B de cèl·lules grans –els més comuns–, que ja han esgotat altres possibilitats terapèutiques disponibles.

En tot l’Estat, es diagnostiquen 7.500 tumors d’aquest tipus i es curen el 50 per cent. L’assaig clínic del Sant Pau, dirigit precisament a aquells pacients que no poden superar el càncer amb cicles intensius de quimioteràpia, començarà a finals d’any.

tracking