SEGRE

ART CULTURA POPULAR

Un precoç artesà de gegants

Pau Reig, un jove de Solsona de 22 anys, ha dissenyat diverses figures de cultura popular || El Voliac dels Diables d’Oliana ha sigut la seua última creació

Pau Reig, que té 22 anys, amb algunes de les seues creacions.

Pau Reig, que té 22 anys, amb algunes de les seues creacions.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pau Reig és un jove de Solsona que, amb tot just 22 anys, s’ha convertit en un dels artesans de gegants i bestiari popular més important. La seua útima obra ha sigut Voliac, el muricec del grup dels diables d’Oliana. La figura se suma a altres conegudes com l’Au Fènix i la serp Espedrera de Solsona. També ha fet creacions per a Berga i aviat s’hi sumarà Tàrrega. El seu somni, assegura, és acabar esculpint figures per tot Catalunya.

El lleidatà va créixer construint capgrossos amb el seu germà. Amb el pas del temps, les seues figures van anar guanyant també altura ja als 17 anys li va arribar el que per a ell és un dels encàrrecs del qual se sent més orgullós: l’Au Fènix per a Solsona. “El moment de l’estrena és indescriptible perquè saps que passarà a formar part de la cultura popular”, afirma l’artista.

El lleidatà està acabant els estudis de Belles Arts i el Grau de Conservació de la UAB

Aquest 2019 ha estat important per al jove perquè s’han estrenat algunes de les seues obres com la serp Espedrera del Carnaval de Solsona i el muricec Voliac, a Oliana. I els encàrrecs segueixen, ara des de Tàrrega. “M’agrada que un poble tingui una peça meua, llocs on jo de petit anava a veure els gegants i al·lucinava”, explica. A Pau Reig li encanta “veure un nen admirar alguna de les meues creacions”.

El jove no s’atreveix encara a qualificar el que fa com a “professió” i parla d’encàrrecs. El veí de Solsona està acabant els seus estudis de Belles Arts i el grau de Restauració i Conservació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, té una feina, per la qual cosa les figures les fa en el temps lliure. Així, per exemple, va treballar nits senceres en el Voliac. “És un treball llarg, de setmanes i mesos si ho vols fer bé”. Va tardar quatre mesos a acabar-lo i, per fer un gegant, el treball es pot allargar uns tres mesos.

D’altra banda, Pau Reig amb el seu germà, també comercialitza petites reproduccions de figures de la imatgeria catalana com els gegants de Cardona i Manresa o les figures de la Patum. Totes aquestes reproduccions es venen per internet i en diverses botigues.

tracking