SEGRE

TRADICIONS FESTEJOS

Els panellets van a l'alça

Les vendes del gran producte de Tots Sants augmenten enguany un 5% segons el Gremi de Forners de Lleida || Alpicat i la Granja d’Escarp celebren Halloween amb un túnel i un passatge del terror

Nombroses persones comprant castanyes a la parada El Castañero de l’Eix Comercial.

Nombroses persones comprant castanyes a la parada El Castañero de l’Eix Comercial.MAITE MONNE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Entre el fred i la boira, Ponent ultima els preparatius de les tradicionals festes de Tots Sants. Com no podia ser d’una altra manera, el producte estrella d’aquestes dates continua sent el panellet, concretament el de pinyons que, segons el Gremi de Forners de Lleida, suposa el 50% de les vendes totals del producte. En aquest sentit, la presidenta de l’entitat, Pilar Marqués, va explicar que aquest any s’espera un augment de les vendes d’entre un 5% i un 10%, la qual cosa representa un total de 133.000 quilos d’aquest producte a la província. Marqués va atribuir aquesta pujada al fet que les temperatures han baixat i això “fa que vinguin més de gust”. Els preus oscil·len entre els 25 i 50 euros el quilo. Un altre dels productes que la presidenta va destacar són les coques de recapte. “Les vendes estan sent vertiginoses”, va assenyalar. Els col·legis lleidatans també s’afegeixen a la celebració de Tots Sants organitzant tallers per aprendre a fer panellets. És el cas, per exemple, de l’escola La Salle de la Seu d’Urgell, on durant el dia d’ahir els alumnes de Primària van fer un taller en el qual els van ensenyar a elaborar-ne. A Agramunt, els més petits també van aprendre a cuinar aquest dolç típic al nou Espai Cívic, en una activitat a càrrec d’Anna Guixé i l’associació L’Esbarjo, que va reunir 27 nens.

Així mateix, la festivitat de Tots Sants és sinònim de castanyes. Aquest any hi ha repartides per tota la ciutat de Lleida un total de vuit parades. Una, ubicada a l’Eix Comercial, El Castañero, en ven una dotzena per 3 € i vint per 5 €. “Fa un mes que som aquí i cada dia en venem més”, va explicar la responsable, Nerea Guruceaga. La particularitat d’aquest lloc és que ofereix les castanyes en una bossa en la qual també es poden tirar les closques. “És el nostre gra de sorra en la lluita per ajudar el medi ambient”, va explicar Guruceaga.

En un altre ordre de coses, regidors de tots els grups de l’oposició de la Paeria van assistir ahir al tradicional concurs de castanyeres de la Bordeta, segons va explicar la presidenta veïnal, Mari Carmen Guerrero, que va afegir que no n’hi va acudir cap del govern. Guerrero va criticar dilluns passat que el departament de protocol de la Paeria li notifiqués que cap edil hi participaria aquest any. El regidor Ignasi Amor va replicar que el protagonisme en aquests actes ha de ser de les entitats.

D’altra banda, Alpicat organitza avui el seu tradicional túnel del terror de Halloween a partir de les 20.00 hores a La Unió, on per primera vegada s’haurà de pagar entrada (2 €). Tots els diners recaptats aniran destinats a l’associació Alpicat Solidari. Un altre municipi en el qual regnarà avui el terror és la Granja d’Escarp. L’antic carrer Tort es transformarà a partir des de les 20.00 hores en un gegantí passatge del terror. Alcarràs estrenarà demà les instal·lacions del nou cementiri de la localitat. Actualment hi ha construïts un total de 240 nínxols nous i s’espera que n’hi hagi 1.964 i 294 urnes.

tracking