SEGRE

EDUCACIÓ POLÈMICA

Veten una alumna d'Infermeria de la UdL per portar vel

Una estudiant d’Infermeria del campus de la UdL a Igualada denuncia que un centre privat l’ha expulsat pel hijab || Porta al jutge l’empresa i la supervisora per discriminació

Nisrine Rbibih, amb el hijab durant les pràctiques d’Infermeria.

Nisrine Rbibih, amb el hijab durant les pràctiques d’Infermeria.N.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una alumna de quart curs d’Infermeria del campus de la UdL a Igualada ha denunciat públicament i davant dels tribunals un cas de discriminació per portar vel. Hajar Nisrine Rbibih, de 23 anys i natural de Binèfar, ha estat expulsada de les pràctiques que estava fent en una empresa del sector privat sociosanitari a Igualada per negar-se a treure’s el hijab que li cobreix els cabells.

Segons va explicar aquest dijious a aquest diari, dilluns passat li van comunicar que no podia continuar les pràctiques si no es treia el mocador. “Aquell dia em trobava malament, tenia faringitis, i vaig anar a parlar amb la meua tutora per explicar-li que no em veia en condicions d’anar aquell dia al centre. Llavors va aprofitar per dir-me que o em treia el vel o no podia continuar fent les pràctiques allà”, va assenyalar Nisrine. Segons va dir, la supervisora li va dir que estaven molt contents amb la seua feina i que la infermera amb qui feia les pràctiques estava “encantada” amb ella, però que tenia dos opcions. “O et treus el mocador o aquí no pots seguir”, li va etzibar la persona que s’encarregava de supervisar les pràctiques al centre privat, el nom del qual no ha volgut revelar. Per a això, va afegir, es va basar que la normativa de l’empresa sí que prohibeix l’ús del vel i que altres treballadores musulmanes es treuen el mocador i que s’havien queixat perquè ella el duia. “Es va negar a ensenyar-me la normativa tot i que l’ho vaig demanar i només em va dir que, per aquesta regla interna, ella no pot portar les ungles pintades”, va explicar.

Tanmateix, Nisrine va denunciar que en aquest centre ha vist personal laboral amb les ungles de gel, amb tatuatges i els cabells a la vista, quan la normativa ho prohibeix. “Llavors em va replicar que era un assumpte intern, que no hi tenia res a fer i que millor no causés problemes”, va assenyalar.

A quatre mesos per acabar la carrera, aquesta estudiant de la UdL va lamentar la vulneració dels drets fonamentals, que recull la Constitució, i ser víctima de discriminació per qüestions religioses. “Porto quatre anys d’estudis i de pràctiques i mai he tingut cap problema per dur el vel. Em sembla més higiènic que altres conductes que he vist i és la meua decisió i el meu dret”, va subratllar. Després de denunciar el cas a SOS Racisme, la jove també l’ha portat davant d’un jutjat de Barcelona i s’ha posat en contacte amb la UdL perquè es prenguin mesures. “La universitat s’ha portat molt bé amb mi i de seguida em van derivar a un altre centre per fer les pràctiques. No vull que torni a passar i un altre estudiant sigui discriminat per raó de sexe, raça, política o religió”, va destacar.

La UdL estudiarà si manté el conveni de pràctiques amb aquesta empresa

La vicerectora d’Estudiantat, Montserrat Rué, va indicar que encara no han pres cap decisió sobre el conveni de pràctiques amb aquest centre d’Igualada perquè van conèixer la denúncia aquesta mateixa setmana. Va destacar que els estatuts i el codi ètic de la UdL deixen molt clar que no es tolera cap tipus de discriminació, fet que xoca amb l’actuació d’aquesta empresa, per la qual cosa a nivell personal creu que “el més lògic” seria no mantenir el conveni, però va precisar que l’equip de govern encara no ha abordat la qüestió. També va assenyalar que han demanat explicacions al centre, i que aquest va justificar la decisió afirmant que el reglament intern impedeix als treballadors l’“ús visible” de qualsevol tipus de significació política, religiosa o esportiva i que en va informar l’alumna. “Li van dir que o s’hi avenia o no podia continuar”, va detallar. Així mateix, va insistir que aquest assumpte i altres com les queixes sobre presumptes actituds masclistes de professors que hi ha hagut en els últims mesos fan necessari obrir un debat amb la participació de tota la comunitat universitària per definir de forma clara el posicionament de la UdL.

Els estudiants volen una clàusula per evitar qualsevol discriminació El Consell de l’Estudiantat de la UdL ha mostrat tot el suport a la jove i iniciarà una recollida de firmes per exigir una clàusula als contractes de pràctiques de la universitat per evitar més casos de discriminació com el que s’ha viscut al campus d’Igualada. En aquest sentit, Ikram Bouhouche, del Consell, va assenyalar ahir que faran un escrit per demanar aquesta clàusula als contractes i que recolliran firmes entre els estudiants perquè es porti a terme. Una petició, va dir, a què podrien unir-se alumnes d’altres centres. “La nostra principal missió és donar tot el suport necessari a Nisrine i obrir un debat a la comunitat universitària sobre aquesta qüestió”, va destacar. Així mateix, va assenyalar que els estudiants estan en contra de qualsevol discriminació i que cal “visibilitzar” aquest tipus de situacions.

tracking