SEGRE

CIÈNCIA ASTRONOMIA

El llegat de Joan Oró deixa Gardeny per males condicions i falta de seguretat

Les 280 caixes amb documents i altres objectes es traslladen a un despatx, un magatzem, un arxiu del Parc Científic i al Museu de l’Aigua || Les males condicions i la falta de seguretat, els motius

Maqueta de la Lluna que la NASA va regalar a Joan Oró i que s’exposa al Parc Científic de Gardeny.

Maqueta de la Lluna que la NASA va regalar a Joan Oró i que s’exposa al Parc Científic de Gardeny.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les més de 280 caixes amb documents i els 20 arxius metàl·lics, a banda d’altres objectes personals que conformen el llegat del científic lleidatà Joan Oró (1923-2004), abandonaran el Parc Científic de Gardeny després de més de 20 anys guardat en un magatzem. El motiu? Que el material no està emmagatzemat en condicions òptimes ni amb la seguretat necessària, segons va explicar a SEGRE el president de la Fundació Oró i nebot del científic, Francesc Oró. “Entenem que aquest material no pot passar més temps allà, és perillós”, va afirmar Oró. Així, està previst que en unes dos setmanes comenci el trasllat dels objectes. El llegat no recalarà en una única destinació. Una part s’instal·larà al despatx que Francesc Oró té al carrer Ramón y Cajal i que cedeix a la fundació. S’hi guardaran principalment documents, algunes roques i meteorits, medalles i altres objectes personals. “Amb el temps ens agradaria que estudiosos i investigadors poguessin visitar aquest espai”, va informar Oró.

L’arxiu Gepa, pertanyent al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), que s’encarrega d’emmagatzemar i conservar llibres de baix ús, situat també al Parc Científic de Gardeny, guardarà part dels llibres que atresorava el científic lleidatà. “Creiem que aquest és el lloc idoni”, va observar Oró. Finalment, la resta del material la custodiarà un dels patrons de la fundació en un magatzem amb prou seguretat. D’altra banda, els objectes exposats a la Sala Oró del Museu del Clima i la Ciència de Lleida es traslladaran fins al xalet de La Canadenca, del Museu de l’Aigua, a la Bordeta. “Una habitació de l’edifici acollirà el material que es va mostrar a l’Auditori Enric Granados el 2014 coincidint amb el desè aniversari de la mort del meu oncle.” “A més, aquest emplaçament sol acollir visites d’escolars, de forma que podrem difondre el seu treball entre els més joves”, va afegir Oró. Així mateix, el president de la fundació també va informar que estan buscant arxius audiovisuals en els quals es parli del científic lleidatà per poder reproduir-los en aquest equipament.

Respecte a un futur museu que aculli complet el llegat del científic, des de la fundació apunten que encara és una cosa “molt llunyana” i que ara mateix la “prioritat és salvar el llegat”.

Precisament aquesta setmana es compleixen 40 anys des que Joan Oró tornés a Lleida després de gairebé 20 anys als Estats Units treballant per a la NASA. Els lleidatans li van oferir una gran i calorosa acollida. A més, en aquella època el científic va sonar diverses vegades com a candidat per al Premi Nobel i va ser cap de llista per Lleida del partit Convergència Democràtica de Catalunya, sent finalment escollit al Parlament l’abril del 1980.

Val a destacar que Joan Oró va ser un dels pares de la missió Apolo 11 de la NASA que va portar per primera vegada l’home a la Lluna fa poc més de 50 anys.

tracking