SEGRE

Un jutge ordena vacunar una anciana impossibilitada malgrat la negativa de la família

Un jutge ordena vacunar una anciana impossibilitada malgrat la negativa de la família

Un jutge ordena vacunar una anciana impossibilitada malgrat la negativa de la famíliaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat d’instrucció número dos de Santiago de Compostel·la va adoptar dissabte passat una decisió pionera a Espanya en ordenar vacunar contra la covid-19 una dona impossibilitada, que es troba interna en una residència de la capital gallega, malgrat la negativa de la seua família.

L’assumpte va ser portat davant dels tribunals per la residència en la qual està interna l’anciana, DomusVi San Lázaro, que va fer constar davant de l’autoritat judicial la negativa de la família a què aquesta dona es vacunés a l’endemà, diumenge 10 de gener, quan estava prevista la vacunació en aquest centre, ha avançat aquest dimecres el diari El País.

El jutge que firma la interlocutòria, considera que la dona havia de ser vacunada "no més tard" de diumenge 10 de gener, data prevista i comunicada per la residència en la qual hi ha ingressada la dona, ja que de no fer-ho "el risc" per a la seua salut seria més gran, amb l’eventual possibilitat d'infectar-se.

En la seua interlocutòria, el jutge Javier Fraga, que es trobava de guàrdia dissabte passat, justifica la seua competència per prendre la decisió per tractar-se d’un assumpte "urgent i inajornable", a causa de la pressa de la vacunació, l’endemà, la demora de la qual augmentaria els riscos per a la salut de l’anciana.

Una vegada comprovada la incapacitat de l’anciana, la familiar amb la seua tutela va argumentar la seua negativa pel pes que li produïa haver de decidir sobre la salut d’altres persones, així com la pressió dels seus germans, i va advocar per esperar a conèixer els efectes de la vacuna sobre altres persones.

El jutge no considera "forassenyada" aquesta última apreciació, si bé indica que l’informe forense que constata la incapacitació de la dona fa referència a la seguretat de les vacunes, segons l’OMS, i incideix en el procés de proves i assajos reglats a què són sotmeses les vacunes abans de l’aprovació del seu ús en la població.

La interlocutòria assenyala que administrar la vacuna, efectivament, implica riscos, encara que considera que no fer-ho suposa riscos majors i conclou, per tant, que el benefici d’inocular-la és més gran.

"El risc s’incrementa, de manera indubtable, a mesura que l’administració de la vacuna es demora i el nombre de contagis augmenta perquè, en la mateixa progressió, és previsible que ho faci la possibilitat de contreure la malaltia", indica la interlocutòria|auto.

Per això el jutge considera que és preceptiu contravenir la decisió de la familiar amb la tutela d’anciana, ja que no respon a la de més benefici per a la seua vida o la seua salut.

La interlocutòria indica, a més, que en cas que els familiars decideixin treure aquesta dona de la residència haurien de tornar a portar-la per administrar-li la segona dosi.

En el dia d’avui, tanmateix, l’anciana encara no ha estat vacunada segons indiquen a EFE fonts de la Consellería de Política Social, ja que la vacunació programada per a diumenge passat va haver de ser retardada pel positiu d’un treballador. La interlocutòria és recurrible en apel·lació en els 20 dies següents a la seua emissió.

tracking