SEGRE

Tot el que has de saber sobre la renda 2020/2021

Imatge d’arxiu de la delegació d’Hisenda a Lleida.

Imatge d’arxiu de la delegació d’Hisenda a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui n’arranca la campanya de la Renda 2020-21, un any atípic pel coronavirus i per totes les complicacions que pot portar a l’hora de confeccionar la declaració. Els ERTO, l’ingrés mínim vital, la possibilitat de tenir més d’un pagador... són novetats a tenir en compte. Milions de persones s’han vist afectades al llarg de l’any previ per un ERTO de suspensió o de reducció de jornada, la prestació abonada pel SEPE de la qual és considerada com  rendiments de la feina. Així, aquesta assignació econòmica està classificada per l’Agència Tributària com un pagador més de cara a la declaració de l’IRPF.

A partir d’avui podrà sol·licitar-se l’esborrany de la declaració, però únicament de forma telemàtica. El 4 de maig s’obre el termini de cita prèvia per presentar la declaració per telèfon, les gestions del qual començaran el 6 de maig, i des del 2 de juny podrà realitzar-se de forma presencial a les oficines corresponents.

La declaració, és obligatòria?

Actualment la llei de l’IRPF estableix que estaran exempts de presentar la declaració de la Renda aquells contribuents que hagin percebut rendes per sota dels 22.000 euros. Tanmateix, per a aquells que hagin tingut més d’un pagador, com és el cas dels qui hagin cobrat prestació d’atur o un ERTO, l’obligació de presentar la declaració és a partir dels 14.000 euros anuals, tret que el total de retribucions rebut del segon i successius pagadors no superi els 1.500 euros.

Per tant, els assalariats que hagin cobrat entre 14.000 i 22.000 euros el 2020 tindran obligació de declarar IRPF si el que s'ha percebut del SEPE l’any passat a través de prestació d’atur o ERTO supera els 1.500 euros anuals.

Com afectaran les prestacions percebudes arran de la pandèmia?

Quant a les prestacions derivades dels expedients de regulació temporal d’ocupació|ús (ERTO) pagades pel SEPE, es determinarà l’obligació o no de declarar tenint en compte la resta de límits. Si els rendiments del treball obtinguts el 2020 procedeixen del SEPE i d’altre o altres pagadors no tindrà l’obligació de declarar si no superen els 22.000 euros, ni els 1.500 euros en el cas de fixar el límit en 14.000 euros.

Respecte a l’ingrés mínim vital, estaran obligats a presentar la declaració per l’IRPF els beneficiaris d’aquesta prestació "tant si l’import percebut n'està exempt com si no i, amb independència que compleixin o no els requisits establerts a l’article 96 del la Llei d’IRPF relatiu a l’obligació de declarar".

D’aquesta manera, encara que aquesta prestació estigui exempta i el perceptor no hagi obtingut cap altra renda "no haurà de presentar declaració d’IRPF 2020 i, en aquest cas, les caselles de la seua declaració apareixeran amb import zero".

Els experts recomanen comprovar amb deteniment l’esborrany abans de presentar-lo perquè pot ser que no s’hi incloguin determinades dades que han de ser aportades pels contribuents. Això passa en el cas de determinades deduccions, com per l’habitatge o el naixement de fills.

tracking