SEGRE

FESTES TRADICIONS

Durro inaugura aquesta nit la temporada de falles

Tot a punt a la Pobla de Segur per a la baixada de la Mare de Déu de la Ribera, dijous || La tradició es recupera amb restriccions

Preparatius a la plaça Major d’Alàs per a la baixada de falles.

Preparatius a la plaça Major d’Alàs per a la baixada de falles.CARLES GASCÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durro obre aquesta nit la temporada de falles al Pirineu, una tradició d’arrels mil·lenàries que fa sis anys va ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els organitzadors van decidir canviar el calendari d’aquesta festa, que normalment se celebrava en cap de setmana, per restringir la baixada als veïns del poble i reduir l’afluència de visitants forans.

La Pobla de Segur agafarà dijous el relleu de Durro amb la seua particular festa del foc en honor a la Mare de Déu de la Ribera, en la qual els veïns descendiran la muntanya de Santa Magdalena amb falles d’avellaner i pi.

El 23 de juny estan previstes les falles d’Isil, Vilaller, Alàs, el Pont de Suert i Boí

Davant de les últimes mesures aprovades pel Govern en relació amb les restriccions per la Covid-19, l’ajuntament de la Vall de Boí ja va fer una crida a totes les associacions dels pobles per restringir les falles i no celebrar les festes majors per la pandèmia.

En aquest sentit, les celebracions que generen més preocupació són les d’Isil, Vilaller, el Pont de Suert i Boí, que se celebraran el 23 de juny, coincidint amb la nit de Sant Joan i amb la previsió d’una gran afluència de visitants per gaudir d’un llarg pont de quatre dies. Isil, per exemple, mantindrà la festa, però en format restringit als veïns.

En aquesta data també tindrà lloc la baixada de falles d’Alàs, la primera que se celebra a la comarca de l’Alt Urgell en època contemporània i que es basa en un document històric que data la tradició com la més antiga de totes les festes del foc de Catalunya. Com a mesura de seguretat, els Mossos d’Esquadra i un equip de voluntaris s’encarregaran de regular l’entrada al poble.

L’aforament de la plaça Major es limitarà al 70%, unes dos-centes persones, que hauran d’estar-se assegudes per veure l’arribada dels fallaires. En aquest sentit, des del consell comarcal de l’Alt Urgell van apuntar ahir que “només hi tindran accés les persones que presentin la invitació que prèviament els haurà entregat l’ajuntament d’Alàs”. Els organitzadors demanen “paciència i respectar les restriccions”.

tracking