SEGRE

SALUT SOLIDARITAT

Més de 500 lleidatans ingressats a causa de la Covid-19 han necessitat transfusions de sang

Més de 500 lleidatans ingressats a causa de la Covid-19 han necessitat transfusions de sang || El Parlament acull per primera vegada l'acte institucional amb motiu del Dia del Donant

Fotografia de grup al Parlament després de l’acte de reconeixement a professionals i donants.

Fotografia de grup al Parlament després de l’acte de reconeixement a professionals i donants.PARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Hem estat, som i serem imprescindibles”, va ser el lema del Dia Mundial del Donant de Sang celebrat ahir a Catalunya que, per primera vegada, va acollir el Parlament en un acte institucional per reconèixer la tasca dels professionals i les entitats però, sobretot, de totes les persones anònimes que s’han convertit en imprescindibles per salvar vides. Un homenatge que va posar en valor que malgrat la pandèmia per la Covid-19, mai ha faltat sang als hospitals catalans.

Prova d’això és que 517 lleidatans que han hagut de ser hospitalitzats a causa del coronavirus han necessitat rebre una transfusió de sang. Més de 7.000 a tot Catalunya. És el cas de Salvador Minguella, un veí de les Borges Blanques, que va estar quaranta dies a l’UCI i que va necessitar rebre sang a causa de la complicació del seu estat.

A les comarques lleidatanes, durant l’any passat es van fer un total de 16.489 donacions de sang que han servit per a 3.554 pacients. D’aquests, 517 eren malalts contagiats per la Covid-19 en el moment de la transfusió. El Banc de Sang i de Teixits assenyala que, encara que la malaltia no està lligada a la necessitat de sang, per a alguns casos determinats una transfusió és vital. El contagi per coronavirus pot desestabilitzar les malalties de base d’alguns pacients, com les anèmies, i generar complicacions en la seua salut. Un 15% de les transfusions han d’anar destinades a pacients amb aquestes característiques.

La jornada va servir per fer una crida a la donació, ja que es continuen necessitant reserves malgrat que en les últimes setmanes les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019.

En l’acte d’homenatge al Parlament es va reconèixer diferents entitats i ciutadans que van rebre la distinció en nom de tots els donants de Catalunya. Entre els presents hi va haver la doctora Toñy Castillo, directora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau de Vilanova. Així mateix, Lleida i altres municipis com Alcarràs, Almacelles, Solsona o Alpicat van il·luminar de roig edificis emblemàtics en solidaritat amb aquest gest altruista que salva vides.

Santiago Minguella: «El que han fet per mi a l’Arnau no té preu»

Aquest veí de les Borges Blanques, de 58 anys, s’emociona al recordar el seu pas per l’Arnau de Vilanova després de contreure fa uns mesos la Covid-19. Emoció per superar la malaltia, amb importants seqüeles, i l’atenció que ha rebut per part dels professionals des del primer moment. “El que han fet per mi no es pot pagar. El tracte rebut ha estat immillorable. M’han salvat la vida”, explica a SEGRE. Un gest que també agraeix a les donacions de sang, ja que va haver de rebre transfusions mentre va estar ingressat a l’UCI, on va romandre 40 dies. “Em van dir que vaig estar molt malament. De fet, la meua família es va acomiadar de mi dos vegades, però al final, vaig sortir-ne”, explica. Minguella, que encara es recupera de les seqüeles que li ha deixat la malaltia, assenyala que va encomanar els seus pares, de 92 i 88 anys, la seua germana, la seua filla i un treballador i que mentre va ser a l’hospital va perdre 20 quilos. “Fins que no vaig poder moure’m amb caminador no em van deixar anar a casa. La recuperació és molt lenta i no puc fer tot el que feia abans, però estic agraït per haver pogut superar la Covid”, remarca. 

Fotografia de grup al Parlament després de l’acte de reconeixement a professionals i donants.

Fotografia de grup al Parlament després de l’acte de reconeixement a professionals i donants.PARLAMENT

tracking