SEGRE

HISTÒRIA RECONEIXEMENTS

Visibilitzen dones referents

Difonen 68 biografies de nascudes abans del 1940 a les comarques de Lleida per reivindicar aquest col·lectiu al món rural || Iniciativa de l'ICD centrada en un llibre i una exposició itinerant

Foto de família al Teatre Ateneu de Tàrrega amb l’alcaldessa, Alba Pijuan, representants de l’ICD i algunes de les homenatjades.

Foto de família al Teatre Ateneu de Tàrrega amb l’alcaldessa, Alba Pijuan, representants de l’ICD i algunes de les homenatjades.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Visibilitzar i reivindicar les dones del món rural. Amb aquest objectiu, l’Institut Català de les Dones (ICD), amb la col·laboració d’entitats, ajuntaments i consells comarcals, ha publicat un llibre i organitzat una exposició sota el títol Dones rurals. Dones de Lleida, que recull les biografies de 68 dones nascudes abans de l’any 1940 a les comarques de Lleida i Alt Pirineu i Aran.

El projecte ha començat amb les Terres de Lleida però l’objectiu és ampliar-lo a tot Catalunya. La presentació va tenir lloc ahir al Teatre Ateneu de Tàrrega, municipi que ha aportat la biografia de dotze dones que van destacar per les seues trajectòries. La presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí, va destacar que l’objectiu és “donar visibilitat a les dones que ens han precedit, habitualment ens diuen que no hi ha dones referents, i habitualment moltes sentim que no tenim referents.

En canvi amb totes les dones que conformen aquest llibre i aquesta exposició veiem que sí que tenim referents, des de mestres fins a atletes, científiques, agricultores.. dones que han estat importants en els seus entorns més propers i que no han passat a la història oficial perquè precisament el relat que encara predomina és patriarcal, fet per i per a homes”. Per la seua part, l’alcaldessa, Alba Pijuan, va afirmar que la presentació va tenir lloc a Tàrrega perquè “és el municipi que més aportacions fa a aquest projecte”.

Entre les protagonistes s’inclou la primera alcaldessa de Catalunya, Dolors Codina, del Talladell. Per a Pijuan, “és un projecte molt important per a la visibilització de les dones que han estat un referent al món rural on probablement encara és més complicat tenir visibilitat”. La primera edil va recordar que l’ajuntament de Tàrrega té una regidoria de Polítiques d’Igualtat des de l’any 2007.

Josefina Vidal, de la BBC a formar part de l’equip d’Ernest Lluch

Josefina Vidal, de 89 anys, va reconèixer sentir-se “molt orgullosa” de la seua trajectòria política centrada a “torejar la pobresa”. Després de treballar a la BBC, va anar a Holanda, on “vaig començar a parlar amb els obrers espanyols que hi havia, ens vam organitzar i vaig muntar el Partit Socialista i la UGT per ajudar-los”, va explicar. Quan va tornar a Espanya, va entrar al PSC i “durant tres anys vaig exercir com a responsable de la secretaria del despatx del ministre de Sanitat Ernest Lluch”.

Vidal va dir que va poder fer tot això perquè tenia “un marit molt comprensiu que em va donar molta llibertat”.

Foto de família al Teatre Ateneu de Tàrrega amb l’alcaldessa, Alba Pijuan, representants de l’ICD i algunes de les homenatjades.

Foto de família al Teatre Ateneu de Tàrrega amb l’alcaldessa, Alba Pijuan, representants de l’ICD i algunes de les homenatjades.LAIA PEDRÓS

tracking