SEGRE

Adéu al mite dels 10.000 passos per portar una vida saludable

Les últimes investigacions apunten que la majoria dels beneficis s’obté abans d’arribar als 8.000

Adéu al mite dels 10.000 passos per portar una vida saludable

Adéu al mite dels 10.000 passos per portar una vida saludable

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan una persona sedentària o amb problemes de sobrepès comença a fer exercici, se li recomana que camini 10.000 passos al dia. Fins i tot és la xifra que ve per defecte en la majoria de gadgets (rellotges, braçalets) esportius. Aquesta quantitat s’ha establert com l’objectiu a batre, però mai ha tingut un suport científic. De fet, les últimes investigacions apunten que no és necessari arribar a aquesta xifra i que amb 7.000 i 8.000 passos n'hi ha prou per gaudir d’una bona salut. Més enllà, els beneficis s’estanquen i fins i tot amb nivells d’exercici molt alts aquests es redueixen dràsticament.

El primer estudi recent que aborda aquesta qüestió es va publicar a mitjans de setembre a la revista JAMA Network Open. En ell, els investigadors van fer un seguiment a 2.110 persones durant uns 10 anys. Gràcies a diferents podòmetres, els investigadors van diferenciar a aquells que feien menys de 7.000 passos, els que caminaven entre 7.000 i 9.999, i els que recorrien més de 10.000. Després d’analitzar els resultats, els experts van descobrir que el segon grup en tenia entre un 50% i un 70% menys de taxa de mortalitat. Com més a prop dels 9.999 passos eren els participants, més es reduïa aquesta taxa. Tanmateix, a partir dels 10.000, els beneficis s’estancaven.

Un segon treball, publicat aquest estiu en Mayo Clinic Proceedings, va intentar calcular les hores d’exercici necessàries per tenir una vida més llarga. Per a això, van utilitzar les dades d’un institut danès que des dels anys setanta pregunta als ciutadans de Copenhaguen quantes hores a la setmana practiquen esport. Dels 8.697 danesos que van utilitzar com a mostra, aquells que feien exercici entre 2,6 i 4,5 hores a la setmana tenien un 40% menys de taxa de mortalitat. Encara que és complex transformar les hores d’activitat física en un nombre de passos concret, els investigadors van estimar que aquelles 2,6 hores es repartien en uns 30 minuts d’exercici en cinc dies a la setmana. Afegit a les tasques quotidianes, aquestes persones caminarien entre 7.000 i 8.000 passos. Entre aquells que arribaven a les 4,5 hores d’exercici setmanals, la major part s’acostava als 10.000 passos diaris. Igual com va ocórrer|passar amb el primer estudi, a partir d’aquest punt els beneficis s’estabilitzaven. Tanmateix, els experts van descobrir que en aquelles persones que realitzaven més de 10 hores d’exercici a la setmana aquests beneficis decreixien.

Un tercer estudi, presentat el 2019 i realitzat per l’Escola de Salut Pública d’Oxford, es va centrar en dones d’edat avançada. Durant quatre anys es va fer un seguiment a 15.000 dones d’uns 72 anys de mitjana|mitja. Els investigadors van comprovar que les dones que caminaven més de 4.400 passos de mitjana|mitja tenien menys probabilitats de morir que aquelles que es quedaven per sota de les 2.700 gambades. A mesura que augmentaven el nombre de passos, també es reduïa el risc de mortalitat. Però igual com van reflectir altres estudis, a partir dels 7.500 passos els beneficis s’estancaven.

tracking