SEGRE

Aquestes són les begudes que augmenten els nivells de colesterol

Aquestes són les begudes que augmenten els nivells de colesterol

Aquestes són les begudes que augmenten els nivells de colesterol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons la Fundació Espanyola del Cor, els nivells totals de colesterol en una persona sana s’haurien de situar per sota dels 200 mg/dl. Tanmateix, segons les dades de què es disposa, el colesterol alt és un problema que afecta moltíssimes persones, com explicava Consumidor Global. Es considera que al voltant de la meitat de la població de l’Estat espanyol té els nivells de colesterol alt. Tant és així que és causa directa de gairebé una quarta part de les morts per malaltia cardiovascular.

És de domini públco que els formatges, embotits, ous, marisc... són dolents per a les persones que tenen alts nivells de colesterol, però no ens n’adonem que aquest problema arriba per altres vies:

Refrescos i begudes ensucrades. Des dels refrescos de llauna fins els sucs ensucrats, tots afecten negativament el nivell de colesterol, fins i tot en quantitats baixes. Un estudi de 2020 publicat en el Journal of the American Heart Association va analitzar dades de més de 6.000 persones durant un període de 12 anys i va determinar que els adults que bevien una o més begudes ensucrades cada dia tenien un risc més elevat de desenvolupar colesterol alt. Específicament, l’estudi va trobar que els bevedors habituals de begudes endolcides amb sucre tenien un 98% més de probabilitats de desenvolupar nivells baixos de HDL, el 'colesterol bo' que ajuda a eliminar el 'colesterol dolent LDL' a la sang, i un 53% més de probabilitats de tenir nivells alts de triglicèrids, un tipus de greix en sang que no és saludable en nivells alts.

Cafè. Alguns tipus de cafè poden afectar el nivell del colesterol però es pot evitar depenent de la forma en què s’elabora. Els cafès expressos i els bullits, com, per exemple, l’elaborat amb cafetera de premsa francesa, contenen un nivell alt d’un compost que augmenta el colesterol anomenat cafestol, presenti fins i tot encara que es tracti de cafès descafeïnats. Tanmateix, segons un estudi publicat a Molecular Endocrinology, sí que es pot eliminar mitjançant filtres de paper, com passa amb el cafè americà.

Els batuts. Aquestes begudes són molt populars, en especial entre els més petits. En general, se solen prendre per esmorzar o, sobretot, a l’hora del berenar. Tanmateix, i malgrat que el seu molt agradable sabor, el cert és que en la majoria dels casos són enemics d’un adequat nivell de colesterol. La causa és que el seu alt contingut en greixos saturats pot augmentar la quantitat de colesterol LDL, el 'dolent’, a la sang i, en canvi, disminuir el colesterol 'bo' HDL. L’efecte en aquests casos sol ser immediat, ja que, com va demostrar un estudi de 2017 publicat a la revista Laboratory Investigation, una únic àpat o beguda alta rica en greixos pot generar importants i ràpids efectes. Un altre estudi, desenvolupat per la Facultat de Medicina|Medecina de Geòrgia (MCG) de la Universitat d’Augusta va demostrar que després de prendre un batut de mida gran fet amb llet sencera, crema batuda espessa i gelat que contenia 80 grams de greix, el colesterol total, els triglicèrids i els àcids grassos dels participants s’havien incrementat de forma significativa.

Begudes alcohòliques. Consumir de forma regular begudes alcohòliques pot ser l’inici d’alguns problemes relacionats amb un augment dels triglicèrids i del colesterol. De fet, els estudis demostren que el consum excessiu d’alcohol, encara que sigui de forma ocasional, pot afectar significativament la proporció de greixos a la sang i està associat amb malalties cardiovasculars. D’especial rellevància són en aquest aspecte els còctels i combinats que solen acompanyar-se de refrescos i altres begudes ensucrades.

tracking