SEGRE

COVID 19

L'OMS demana d'accelerar la vacunació davant de l'alt risc que presenta òmicron

Una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen.

Una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat avui que els riscos globals que planteja la variant òmicron són "molt alts", per la qual cosa va demanar a tots els governs accelerar la vacunació contra la COVID i reforçar les mesures de vigilància davant de possibles brots d’aquest derivat del coronavirus.

L’últim informe tècnic de l’organització, fet públic avui, considera que, tenint en compte la rapidesa amb què la variant desenvolupa noves mutacions potencialment més resistents a les vacunes i més contagioses, el risc de transmissió és "alt", la qual cosa obliga a intensificar les estratègies de prevenció.

"Hi pot haver noves onades de COVID-19 amb greus conseqüències, depenent de molts factors, com el lloc on passin aquestes onades", adverteix l’informe, publicat el mateix dia en què l’OMS va inaugurar una assemblea extraordinària per impulsar la negociació d’un tractat internacional de preparació i resposta a futures pandèmies.

Accelerar la vacunació contra la COVID-19, "especialment entre població de risc que continuï sense vacunar", és una de les mesures que s’han de prendre davant de l’arribada de la nova variant, va destacar l’OMS, que també va demanar a tots els països que notifiquin possibles casos o brots associats a òmicron.

Càstig als que van fer saltar l’alarma

En aquest sentit, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va lamentar en la inauguració de l’assemblea de l’OMS que els dos països que primer van informar de la nova variant, Sud-àfrica i Botswana, estiguin sent "penalitzats" amb cancel·lacions de vols, quarantenes als seus ciutadans en altres països i altres mesures.

"A Sud-àfrica i Botswana cal donar-los les gràcies, no penalitzar-los", va afirmar Tedros en una llarga intervenció en la que va denunciar que després de l’ocorregut es corre perill que altres països tinguin por d’alertar al món sobre possibles noves amenaces, per temor de les conseqüències econòmiques.

Al seu informe tècnic, l’OMS no recomana obertament que es prohibeixin els vols a països o regions on s’ha localitzat la variant òmicron, i assenyala únicament que les autoritats nacionals "han d’utilitzar bases científiques a l’hora d’ajustar de forma puntual les mesures entorn dels viatges internacionals".

Admet, en tot cas, que ara per ara els casos de la variant, que s’han detectat ja a quatre regions (Àfrica, Europa, Orient Mitjà i Àsia Oriental), estan relacionats amb el flux viatger.

El director general de l’OMS va destacar en el seu discurs que encara no se sap si la variant òmicron està associada a una facilitat més gran de contagi o reinfecció, a casos més greus o a més resistència a les vacunes, encara que va subratllar que "científics de tot el món estan treballant contrarellotge per respondre a aquestes qüestions".

La variant va sorgir a la regió menys immunitzada

L’expert etíop també va aprofitar per denunciar el fet que la nova variant ha sorgit a l’Àfrica, el continent amb menor taxa de vacunació contra la COVID-19, el que confirma les advertències que tot l’any ha llançat l’OMS sobre els perills d’oblidar algunes regions a la massiva campanya d’immunització.

"Mentre continuï la desigualtat a les vacunes el virus tindrà oportunitats per estendre’s i evolucionar a formes que no podem predir o prevenir", va advertir.

Tedros va recordar que el 80 per cent de les 8.000 milions de dosi de vacunes s’han administrat al món fins ara han anat als països del G20 (els més industrialitzats i economies emergents), mentre que els de baixos ingressos, majoritàriament a l’Àfrica, amb prou feines han rebut el 0,6 per cent de les vacunes totals.

Més d’un centenar de països al món encara no han assolit una taxa de vacunació del 40 %, a la qual l’OMS volia arribar a tots els territoris abans de finals d’aquest any, i probablement la meitat d’ells no ho aconsegueixin el mes que queda, va vaticinar el màxim responsable de l’organisme.

"Entenem que cada govern té la responsabilitat de protegir la seua gent, és natural, però la igualtat en el repartiment de vacunes no és un acte benèfic, és una cosa que interessa a tots els països perquè cap no pot sortir d’aquesta pandèmia sol", va subratllar.

tracking