SEGRE

CIÈNCIA

Experts donen suport a l'assaig animal després de la polèmica dels gossos "beagle"

Experts donen suport a l'assaig animal després de la polèmica dels gossos

Experts donen suport a l'assaig animal després de la polèmica dels gossos "beagle"EFE/ Emilio Naranjo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assaig animal està "extremadament regulat" i és "imprescindible", han assegurat aquest divendres la professora de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Patri Vergara i el divulgador científic Dani Arbós.

Segons han informat els experts en declaracions TV3, la prova, que finalment tindrà lloc a la Comunitat de Madrid, segons va avançar aquest dijous la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, "compleix els requeriments per a l’aprovació del fàrmac".

Les declaracions d’ambdós especialistes responen a la polèmica relacionada amb un experiment de la Universitat de Barcelona (UB) per desenvolupar cures per a malalties fibròtiques que comporta l’estudi dels òrgans de 32 gossos de la raça "beagle" i, per tant, el seu sacrifici.

A més, el novembre passat la universitat va adjudicar mitjançant concurs públic un contracte a Vivotecnia, un laboratori que té una investigació oberta per descomptat maltractament animal, per dur a terme la prova.

"Aquesta setmana coneixíem que s’ha dut a terme el primer trasplantament de ronyons d’un porc a un ésser humà i ningú no s’ha escandalitzat", ha afirmat durant l’entrevista Dani Arbós.

"Veiem la imatge d’un gos i ens escandalitzem, però durant les últimes dècades els avanços mèdics han augmentat l’esperança de vida, i això és en part gràcies a l’assaig animal", ha afegit.

En aquest sentit, Patri Vergara ha assenyalat que la ciència ofereix alternatives "que els investigadors han de conèixer i aplicar abans d’experimentar amb animals", encara que, segons ha apuntat, "encara és complex simular organismes vius".

De fet, l’experta ha remarcat que per a aquest tipus de proves "la llei obliga que s’experimenti primer en rosegadors per demostrar que el fàrmac no és tòxic i, en última instància, en gossos", i ha subratllat que "han de sacrificar-se perquè l’estudi requereix una anàlisi exhaustiva de diversos òrgans interns".

Durant el debat també ha intervingut el coordinador del PACMA a Barcelona, Iván Guijarro, que ha manifestat estar "a favor del progrés d’una ciència ètica i a favor de la protecció dels animals, però aquestes iniciatives no tenen en compte el benestar animal".

També ha defensat que existeixen vies com els experiments amb Big Data per substituir l’experimentació en animals, i ha anunciat que aquest dissabte tindrà lloc una manifestació organitzada pel PACMA per demanar la confiscació dels 32 gossos.

A Catalunya, l’assaig animal està regulat des de 1995, i durant el 2019 els investigadors van experimentar amb 800 gossos per desenvolupar nous fàrmacs.

Actualment, la Unió Europea destina un 0,12 % del seu pressupost en ciència a buscar mètodes alternatius per experimentar amb animals.

tracking