SEGRE

Jaume Solé Puig, el 'padrí' de Ponent, compleix avui 109 anys

Jaume Solé Puig, el 'padrí' de Ponent, compleix avui 109 anys

Jaume Solé Puig, el 'padrí' de Ponent, compleix avui 109 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni més ni menys que 109 anys compleix avui Jaume Solé Puig, el Jaume de Cal Maco de Puigverd de Lleida, considerat el padrí de Ponent. Fins fa poc la bona salut l’havia acompanyat, fins al punt que la celebració del 105 aniversari va ser una festa a la llar de jubilats. Aquest any bufarà les espelmes en família, però segueix amb el cap molt clar. La seua biografia és com una lliçó accelerada del segle XX... i part del XXI.

Com a cabaler d’una família pagesa de dos fills i una filla, va combinar el cultiu de la seua poca terra amb el treball de jornaler i amb el de parcer de finques que portava a mitges fins a aconseguir ampliar les seues propietats per poder viure dignament. Com a jornaler va treballar a les obres del Canal Auxiliar d’Urgell. Va ser testimoni de l’arribada de l’electricitat i el telèfon amb la Mancomunitat de Catalunya, va ser soldat de lleva del govern de la República al front d’Aragó i va ser represaliat pel franquisme, al costat del seu pare.

Al jove Jaume el van colpejar on li feia més mal i li van prohibir jugar al futbol, una de les seues passions. El Jaume de Cal Maco va ser un dels electors de més edat que van participar en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, quan estava a punt de complir 104 anys. Va votar entre aplaudiments. “Si no vas a votar segur que no guanyen els teus”, va inculcar a un dels seus nets.

tracking