SEGRE

GUIA

Una mirada inèdita sobre la II República i la Guerra Civil

L'historiador Jaume Barrull publica el seu estudi a Pagès Editors || La Santa Seu va preguntar a milers de cures sobre els fets viscuts

Jaume Barrull Pelegrí, al despatx de casa seua, a Lleida.

Jaume Barrull Pelegrí, al despatx de casa seua, a Lleida.JBC

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 1939, una vegada acabada la Guerra Civil, el Vaticà va passar una enquesta a tots els capellans dels bisbats espanyols que van quedar en territori republicà per saber, segons ells, quin d’ells havia passat durant la II República i la contesa bèl·lica en les seues parròquies. “A l’arxiu diocesà es conserven 259 enquestes, només falten tretze pobles i la ciutat de Lleida”, apunta l’historiador Jaume Barrull Pelegrí. L’anàlisi d’aquests documents l’ha recollit en un llibre: Canvis polítics i qüestió religiosa. El bisbat de Lleida, 1931-1939 (Pagès Editors). Ningú abans no havia analitzat aquests documents en cap bisbat i Barrull Pelegrí ha constatat que les respostes no són del tot predictibles. “Molts matisen els esdeveniments viscuts i fan reflexions interessants i curioses”, apunta.

Preguntats per la persecució patida per l’Església durant el període republicà, “els capellans parlen d’un anticlericalisme de baixa intensitat i la majoria ignora fets com els d’octubre del 34, una lectura allunyada del suposat clima irrespirable segons el discurs oficial franquista”. Quan se’ls interroga sobre la repressió que van patir durant la guerra, “els sacerdots afirmen que alguns dels seglars represaliats no ho van ser pel fet de ser catòlics sinó per ser rics, per exemple, així que potser no tots van morir Per Déu i per Espanya”.

tracking