SEGRE

CERTÀMENS LLEURE

Una lleidatana, campiona estatal de Scrabble

Arantxa Delgado es va proclamar dilluns campiona nacional d'aquest popular joc de taula || Compagina la feina com a docent amb aquesta afició que “em va enganxar fa disset anys”

Arantxa Delgado després de proclamar-se dilluns campiona nacional.

Arantxa Delgado després de proclamar-se dilluns campiona nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lleidatana Arantxa Delgado s’ha proclamat campiona estatal de Scrabble, un dels jocs de taula més populars del món amb 80 anys d’història. “Hi vaig començar a jugar fa uns disset anys. Em vaig mudar a Girona i no coneixia ningú, així que vaig veure que hi havia un club de Scrabble a la ciutat i em vaig apuntar per socialitzar”, explica aquesta veïna de Tàrrega de 47 anys, que actualment exerceix de docent a l’institut Antoni Torroja de Cervera.

Recorda que el que va començar com un passatemps per conèixer gent nova “em va enganxar de tal manera que vaig començar a estudiar llistes de paraules del diccionari i noves estratègies. Llavors tenia més temps lliure i vaig arribar a dedicar al joc unes cinc o sis hores diàries”. Dilluns passat, Delgado es va proclamar a Sant Andreu de la Barca campiona d’Espanya en la modalitat clàssica i subcampiona en la de duplicada, que consisteix en una successió de rondes de tres minuts en les quals els jugadors han de proposar la jugada que consideren de màxima puntuació que pot obtenir-se amb un determinat faristol i una configuració de tauler.

Però aquests no són els únics trofeus que ostenta, ja que en dos ocasions s’ha alçat campiona mundial per equips −en els campionats celebrats a Panamà el 2019 i, el 2022, a Buenos Aires−. “Hi ha molts jugadors amb un nivell altíssim i, per guanyar, no només cal tenir un gran nivell de concentració, també cal tenir sort: segons les lletres que et toquin podràs formar unes paraules o unes altres.” Encara que assegura que “per a mi l’Scrabble continua sent un hobby perquè les recompenses econòmiques són molt petites”, el seu pròxim objectiu és aconseguir la medalla d’or en la categoria individual d’un certamen mundial. De fet, ho va tenir a tocar l’any 2018, quan va aconseguir la tercera posició a Mèxic.

“Ara no li dedico tant temps com en els primers anys, però cada dia estudio vocabulari i practico una o dos hores. La meua parella també és aficionada i juguem a Scrabble sovint”, explica Delgado, que aquesta temporada ha guanyat quatre dels cinc tornejos que s’han celebrat a Fuengirola, Màlaga, Cerdanyola, l’Hospitalet i Sant Andreu de la Barca. “Sembla que aquesta serà una bona temporada”, afegeix. L’institut Antoni Torroja de Cervera, on treballa com a docent, també acull un taller setmanal d’aquest joc per formar paraules en llengua catalana. “És un joc que t’ajuda a guanyar vocabulari i també agilitat mental. De fet, alguns estudis apunten que ajuda a retardar l’aparició de demències”, explica aquesta veïna de Tàrrega.

tracking