SEGRE

Onírica il·lustrada

L’autor francès David B. es permet el luxe de firmar una peça experimental aparentment inconnexa i surrealista

Onírica il·lustrada

Onírica il·lustradaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mateix autor reconeix a la contraportada del llibre que aquest diari en forma de còmic és un viatge al seu entramat neuronal, un seguit d’anècdotes, reflexions i situacions que s’endinsen en els seus pensaments per fondre’s en un llibre que no és a l’abast de qualsevol. De qualsevol autor, vull dir.

Diario de Italia, que és l’edició en un sol volum del que originalment eren dues entregues diferents: el volum 1, dedicat a les ciutats del nord d’Itàlia, i el volum 2, dedicat a les ciutats asiàtiques de Hong Kong i Osaka. No preguntarem per què utilitza el mateix títol per a dos viatges absolutament antagònics geogràficament, aquestes són les llicències que es poden permetre els autors indiscutibles. D’aparença caòtica, el còmic està recosit de manera que et porta del punt A al punt 5 sense que el lector se senti estafat pel canvi radical de tema i registre. La mescla de records, pensaments racionals i distorsions oníriques de l’autor ens obre les portes de les seues pors i obsessions, convertides en il·lustracions d’una bellesa hipnòtica. El catàleg de personatges que anirem descobrint al llarg del diari va des de la padrina de la seua dona italiana fins a personatges de la mitologia popular japonesa, des de fantasmes de la màfia fins a rates que s’emporten les pors de David B. com el conill atreu la curiositat d’Alícia al país de les meravelles. Si poguéssim gravar els nostres pensaments en un vídeo ens adonaríem que rarament són lineals i coherents, sinó que sovint són fraccionats, dispersos, interpel·lats per terceres persones i connectats amb les zones més fosques del nostre propi cervell. David B. ordena aquest caos i el converteix en una obra entranyable.

Considerat un dels grans autors del còmic francès contemporani, cofundador de l’editorial l’Asociation, que va sacsejar el sector als anys noranta, David B. es caracteritza per una gràfica molt expressiva, utilitzant la fantasia com a filtre per comprendre la realitat. Una forma de viure i veure el món que va consolidar amb Epiléptico, la ascensión del gran mal.

CONNEXIONS PARANORMALS

> El gaucho insufrible, de R. Bolaño.

En aquest recull de contes l’escrip-tor xilè va publicar El policía de las ratas. Convertit en un animal amb característiques antropomòrfiques, el protagonista és una rata policia que reflexiona sobre els límits de la civilització a partir d’una evidència que la pertorba: ha descobert una rata que, contra tota lògica, mata altres rates.

> Borat, de Sacha Baron Cohen.

L’humorista anglès va aprofitar-se que el mercat nord-americà l’igno-rava per signar un fals documental hilarant sobre l’Amèrica profunda. Convertit en Borat, un suposat pe-riodista del Kazakhstan, viatja pel corredor interior dels Estats Units per descobrir les interioritats més vergonyants de la cultura popular nord-americana.

DIARIO DE ITALIA Guió i dibuix: David B. Editorial: Impedimenta Edició original francesa:Journal d’Italie, volums 1 i 2 (Editions Delcourt) Traducció: Ane Zulaika Format: cartoné, color, 17x23 cm, 304 pàg. Preu: 26 €

Onírica il·lustrada

Onírica il·lustradaSEGRE

Onírica il·lustrada

Onírica il·lustradaSEGRE

tracking