SEGRE
ECMO

ECMOSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dir que la ciència mèdica està en constant evolució no sorprèn ja a ningú. Els mitjans de comunicació publiquen periòdicament avenços en una malaltia o una altra i cada dia les fronteres de l’impossible són més lluny.

ECMO són les sigles en anglès d’oxigenació per membrana extracorpòria, cosa que ve a significar que la sang es fa circular cap a una màquina que fa les funcions de pulmó artificial i després, fent també de cor, la bombeja de nou cap al cos. Els cor i els pulmons artificials no són cap novetat. Ja a les dècades dels 60 i 70 del segle XX se’n van desenvolupar diferents models. Bàsicament, consisteix a col·locar un catèter per redirigir la sang cap a una membrana similar als alvèols dels pulmons. Allí es du a terme l’intercanvi de gasos, surt el CO2 i entra l’O2, i es bombeja introduint-la de nou.

La mateixa tècnica ECMO no és nova. Els primers intents es remunten a fa 40 anys però la dificultat tècnica, l’elevat cost tant material com humà, així com el desenvolupament de fàrmacs per lluitar contra el rebuig van encaminar la pràctica clínica cap al trasplantament d’òrgans. L’interès per aquesta tècnica es va recuperar quan les epidèmies de grip A van colpejar pacients joves i sans, en els quals la malaltia provocava fallides pulmonars que la maquinària de respiració artificial de les UCI no podia compensar. L’estudi CESAR practicat a la Gran Bretanya del 2001 al 2006 va demostrar que la supervivència sense seqüeles augmentava amb aquesta tècnica en casos de fallida pulmonar o cardíaca. A partir d’aquell moment se’n va popularitzar l’ús, tant per pacients prèviament sans amb infeccions com per persones malaltes cròniques que s’intentaven mantenir en vida mentre s’intentava un trasplantament. També té interès en nadons amb problemes congènits o adquirits a cor i pulmó. Ara es col·loca en UCI de tot el país i es trasllada cap als hospitals de més tecnologia per seguir els tractaments, complicats i sovint llargs, fet que dóna una nova esperança a persones que anys enrere no tenien cap possibilitat.

ECMO

ECMOSEGRE

tracking