SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com ja hem comentat en altres ocasions el millor moment per observar un planeta és quan es troba en oposició, és a dir quan està al cantó oposat al Sol i per tant és visible durant tota la nit i està més proper al nostre planeta Terra. El dia 9 de setembre el planeta que se situa en oposició és el planeta Neptú, un planeta que no és observable a simple vista com succeeix amb els altres. De fet Urà és visible a ull però molt al límit de la nostra percepció mentre que Neptú requereix un telescopi per a la seva observació.

Neptú és el darrer planeta del Sistema Solar, és el més fred, petit i distant dels 4 gegants gasosos. Va ser descobert l’any 1846 en un curiós i enrevessat descobriment conjunt: va començar amb prediccions matemàtiques a conseqüència d’anomalies en l’òrbita d’Urà, cosa que va portar a pensar que un altre planeta més llunyà i desconegut el pertorbava. Així doncs Le Verrier des de París i Adams des de Cambridge van fer els càlculs de posició del nou planeta. L’astrònom alemany Johann Galle el va observar des de l’observatori de Berlín en una posició molt propera a la indicada pels anteriors. Podem dir que va ser un planeta descobert sobre paper.

Es troba unes 30 vegades més lluny del Sol que la Terra, cosa que representa que l’efecte de la llum solar és unes 900 vegades menor amb una temperatura superficial de -218 ºC, el més fred del Sistema Solar. La sonda Voyager 2 va arribar a aquest planeta blau l’any 1989 i es va trobar amb el planeta més ventós de tot el sistema solar, amb vents que arriben als 2.000 km per hora, cosa sorprenent ja que es pensava que a causa de la baixa insolació, seria més “tranquil” que els altres gegants de gas: tot això indica que Neptú té una font interna de calor, segurament un romanent de quan es va formar.

Neptú té un color blau intens degut a la presència de metà en la seva atmosfera que absorbeix la llum vermella. Això combinat amb heli fa que el color sigui molt blau, a diferència d’Urà, que tot i contenir metà, l’heli no hi és tan present i el seu color és més aviat turquesa.

Neptú presenta un dèbil sistema d’anells que fins i tot s’ha pogut avaluar que sembla en procés de desintegració. També en coneixem fins a 14 satèl·lits, de Neptú, d’entre els quals destaca Tritó, que és molt més gran que la resta i presenta una superfície plena de volcans de gel.

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

tracking