SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?RI_YA / PIXABAY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes de febrer hi haurà cua a Mart, això no vol dir pas que Mart desenvolupi cap mena de cua com els cometes sinó que hi ha molt trànsit per arribar-hi. Si a l’estiu ja escrivíem sobre el fet que s’enlairarien missions cap a Mart, ara en pocs dies viurem l’arribada de tres missions no tripulades.

Com és que de cop arriben tres missions quan fa força temps que no es parlava de cap missió arribada a Mart? El motiu és ben simple: el passat mes de juliol hi havia el que s’anomena finestra de llançament cap aquest planeta, és a dir el moment òptim per enlairar una missió des de la Terra cap a Mart i que aquesta realitzi la seva trajectòria de la manera més ràpida i sobretot utilitzant el mínim consum energètic. Aquestes finestres es produeixen quan la Terra i Mart es troben en la seva òrbita al mateix cantó del Sol i sempre uns mesos abans que ambdós objectes estiguin en oposició.

El planeta Mart va estar en oposició el passat 13 d’octubre de 2020, de manera que uns mesos abans (al juliol) va ser el millor moment per fer els llançaments. El temps típic de viatge és entre sis i set mesos i per tant aquest mes de febrer ens trobem que és el moment de l’arribada de les missions i com que es van enlairar fins a tres projectes, podem dir que hi ha un “notable trànsit als accessos a Mart”.

La primera a arribar, si no hi ha cap imprevist, serà la missió Al Amal –Hope Mars desenvolupada pels Emirats Àrabs Units. Aquest projecte, de nom esperançador, ha estat promogut i finançat pels Emirats però en col·laboració amb institucions de recerca d’arreu del món. Es tracta d’una sonda que entrarà en òrbita de Mart el dia 9 de febrer i que té com a objectiu principal l’estudi del clima de Mart, de manera que es considera que serà el primer satèl·lit meteorològic de Mart.

L’endemà, cap al 10 de febrer, arribarà la sonda Tianwen-1, la primera missió xinesa orientada a Mart. Es posarà en òrbita també a l’entorn de Mart i, a diferència de Hope, disposa d’un mòdul que aterrarà a Mart durant el mes d’abril o maig amb l’objectiu d’analitzar mostres de la superfície marciana en la cerca d’indicadors de vida. En la mateixa línia es desenvoluparà la missió Mars 2020 de la NASA, que té previst aterrar de forma directa el dia 18 de febrer a Mart per posar en marxa el vehicle Perseverance i el minihelicòpter Ingenuity del qual vam parlar fa uns mesos.

Sabies que...?

Sabies que...?RI_YA / PIXABAY

Sabies que...?

Sabies que...?RI_YA / PIXABAY

tracking