SEGRE
Nicole-Reine

Nicole-ReineWIKIPEDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la descoberta de dones astrònomes al llarg de la història, ens remuntem fa 300 anys al palau de Luxemburg de París. En aquest luxosa i noble llar hi residia Lluïsa d’Orleans la qual, amb just 13 anys, ja estava casada amb l’hereu del tro d’Espanya, el futur i breu rei Lluís I.

En aquest palau hi treballava, com assistent de la futura reina consort, en Jean Etable, el qual va tenir una filla que va néixer el 5 de gener del 1723, ara fa 300 anys, i que es va anomenar Nicole-Reine.

Nicole-Reine va ser criada i educada entre el servei del palau, cosa que li va permetre disposar d’una educació avançada per la seva època. Allà mateix va conèixer el jove i eminent rellotger Jean Lepaute, el qual va ser famós en temps de Lluís XV de França per les seves obres de rellotgeria.

Així l’any 1749 es van casar i Nicole-Reine va adoptar el cognom del seu marit i amb el nom de Nicole-Reine Lepaute va ser coneguda en la recerca astronòmica.Sense moure’s de la finca Luxemburg amb el seu marit van desenvolupar un rellotge amb funcionalitats astronòmiques i va publicar un tractar de rellotgeria a partir dels càlculs que realitzava relacionant la llargada i el període d’oscil·lació d’un pèndol. També al palau disposava d’un observatori astronòmic que gestionava l’acadèmic Jérôme Lalande, qui acabaria essent el seu mestre astronòmic.

Lalande i el matemàtic Clairault, veient les grans habilitats matemàtiques, van encarregar a Nicole-Reine que fes el càlcul de la propera visita del cometa Halley tenint en compte les pertorbacions de Júpiter i Saturn. El resultat va ser molt bo per l’època ja que només es va equivocar d’un mes però va ubicar-lo correctament al 1759.

Malauradament Clairault, i com passa massa sovint, va publicar-ho ell sense ni citar l’autora real, en canvi Lalande va publicar un article de reconeixement públic del paper de Lapaute en aquell treball. Nicole-Reine va seguir treballant amb Lalande per realitzar els càlculs dels trànsits de Venus que es produïen el 1761 i 1769, un fenomen al qual Lalande va dedicar molts esforços.

També va calcular amb total precisió les dades i mapa de llocs d’observació d’un eclipsi lunar de l’any 1764 i va fer nombroses publicacions d’efemèrides astronòmiques, com els càlculs precisos de la posició del Sol, la Lluna i els planetes, durant més de 15 anys fins la seva retirada per malaltia del seu marit.

tracking