SEGRE

EMERGÈNCIES RESCATS

Formen bombers a Lleida per buscar desapareguts amb gossos

Hi participen una trentena de professionals d’Espanya i Andorra || Una tècnica de recerca amb l’olor de la persona permet als animals seguir el seu rastre

Participants en la formació van fer pràctiques ahir a la tarda al Secà de Sant Pere.

Participants en la formació van fer pràctiques ahir a la tarda al Secà de Sant Pere.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida acull aquest cap de setmana un seminari internacional de bombers i equips de rescat professionals sobre recerques amb gossos de persones desaparegudes en zones urbanes amb la tècnica del maintrailing, rastreig mitjançant una olor de referència de la persona afectada com pot ser una peça de vestir. Els Bombers de la Generalitat han organitzat aquest curs que va començar divendres i s’allargarà fins avui, i en el qual participen tot els membres de la Unitat Canina del cos i altres bombers arribats des de les illes Canàries, Madrid, Astúries, Toledo i Andorra, entre altres. “Hi ha molta experiència en recerques amb gossos en zones forestals però no en les urbanes i l’aplicació d’aquesta tècnica pot ser de gran ajuda en el cas de desaparició de persones grans o que pateixen Alzheimer”, va explicar Lluís Domingo, responsable del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat.

El mantrailing és una tècnica que complementa la que fan els gossos per rastreig (ensumant l’aire), que és la més comuna. Originària dels Estats Units, ja s’està aplicant en zones d’Europa i a Espanya, els Bombers són pioners en la seua aplicació. Compten actualment amb una única gossa operativa, que es diu Inde i el guia de la qual és el bomber lleidatà Ernest Capdevila, i estan acreditats internacionalment. L’objectiu dels Bombers és formar més gossos amb aquesta tècnica que, segons va afirmar Domingo, “pot portar fins a dos anys d’aprenentatge”. La formació va comptar amb Chris Boyd, sergent de la Policia de Wisconsin (EUA).

Al gos se l’entrena perquè ignori altres olors

El gos de mantrailing busca una olor concreta que se li proporciona. Treballa lligat a una corretja d’uns set metres, pot treballar en zones urbanes densament poblades, se l’entrena per ignorar altres olors i pot identificar la persona concreta malgrat que es trobi entre una multitud. “Determina el lloc en què s’acaba el rastre com podria ser una parada de bus”, va explicar Domingo.

Participants en la formació van fer pràctiques ahir a la tarda al Secà de Sant Pere.

Participants en la formació van fer pràctiques ahir a la tarda al Secà de Sant Pere.AMADO FORROLLA

tracking