SEGRE

EDUCACIÓ INICIATIVES

Trenta-quatre centres de Lleida creen una xarxa per fomentar la innovació educativa

Desenvolupen el model d’aprenentatge per competències amb l’assessorament d’experts universitaris || Integra el projecte de l’Escola Nova 21 i un altre que ja tenia en marxa la conselleria d’Ensenyament

Representants dels 34 centres es van reunir divendres a la seu de l’Escola Oficial d’Idiomes.

Representants dels 34 centres es van reunir divendres a la seu de l’Escola Oficial d’Idiomes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 34 centres de Primària i Secundària de Lleida han creat una xarxa de col·laboració per impulsar el nou model d’aprenentatge per competències bàsiques. Uns vuitanta professionals d’aquests centres van fer divendres una reunió per compartir les seues experiències. Francesc Blanch, cap de serveis educatius i formació permanent d’Ensenyament a Lleida, va indicar que aquesta xarxa de centres constitueix una avantguarda de la innovació educativa. “És un laboratori de pràctiques de models innovadors en ensenyament competencial amb un esforç compartit”, va assenyalar.

Blanch va explicar que aquesta xarxa s’ha creat a partir de la confluència del projecte d’Escola Nova 21 promogut per la Fundació Bofill i la Fundació La Caixa i un altre que Ensenyament va posar en marxa fa quinze anys per fomentar el treball per competències. Els centres compten amb el suport d’experts de diferents universitats per al desenvolupament d’aquesta metodologia en les diferents àrees, com per exemple matemàtiques, llengües o ciències. Així mateix, en cada un hi ha un equip impulsor de la nova metodologia format per dos o tres docents.

Es tracta d’un “laboratori de pràctiques” de models d’ensenyament alternatius als tradicionals

Aquesta xarxa compta ara amb 34 centres: vint escoles públiques de Primària, tres zones escolars rurals (ZER), nou instituts, el nou institut escola de Torre Queralt al Secà de Sant Pere i un centre concertat de Primària i Secundària de les Borges Blanques. Gairebé la meitat, quinze, són de Lleida ciutat i el Segrià, però totes les comarques, tret de l’Alt Urgell, hi són representades.

Blanch va subratllar que aquest model educatiu “reinventa l’enfocament clàssic de l’escola perquè el seu centre passa a ser el treball de cada alumne”, en lloc de basar-se en el professor i les matèries. En aquesta línia, va posar com a exemple que en matemàtiques, en lloc de l’aprenentatge tradicional de les diferents operacions, respecte a l’aritmètica, l’objectiu és que, entre altres qüestions, l’alumne sàpiga com plantejar i resoldre un problema. En aquest sentit, va recordar que Ensenyament ja va implantar el 2015 un currículum basat en competències bàsiques a Primària i l’any passat va fer el mateix a Secundària. Va afegir que la col·laboració entre els diferents centres “permet aprendre entre tots a partir de la realitat de cada un” per transformar el model escolar. Aquest projecte es prolongarà durant dos o tres cursos i els seus resultats serviran com a base per generalitzar aquest model educatiu.

D’altra banda, l’institut Joan Oró va acollir ahir la jornada Xarxa Tranformadora de l’Educació a les Terres de Ponent, que tenia previst començar amb la conferència “La falsa tensió entre matèries i competències en el treball per projectes. Óssos formiguers, pernils i rock’n’roll”, a càrrec de Sergi del Moral i Jordi Domènech.

tracking