SEGRE

UNIVERSITAT ANÀLISI

Catalunya, a la cua d'Europa en finançament universitari i on els alumnes paguen més

Un informe constata que entre els anys 2009 i 2011 l’aportació pública va descendir un 32% i la situa entre Letònia i Lituània || Només al Regne Unit l’aportació de les famílies és superior

Catalunya, a la cua d’Europa en finançament universitari i on els alumnes paguen més

Catalunya, a la cua d’Europa en finançament universitari i on els alumnes paguen mésS.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya se situa a la cua d’Espanya i d’Europa en finançament públic de les universitats però, en canvi, el preu de les carreres és dels més cars, segons l’informe Qui finança la Universitat? de l’Observatori del Sistema Universitari, que es va fer públic ahir. L’estudi constata que el finançament el 2009 representava el 73% del total d’ingressos de les universitats i el 2015 havia baixat el 60%.

Remarca que Catalunya va ser la comunitat autònoma que més va reduir el finançament públic per estudiant. Assenyala que la variació entre el 2009 i el 2015 va ser del -32%, de manera que se situa entre Letònia i Lituània i detalla que només Grècia, Irlanda, Anglaterra i Gal·les han patit retallades superiors. En canvi, els ingressos per taxes que paguen els universitaris van passar de representar el 13% del total al 25% i va ser la segona autonomia amb més augment. A nivell europeu, només els estudiant del Regne Unit paguen més que els catalans. Catalunya és l’autonomia amb les matrícules més elevades, de 2.131 euros de mitjana, un 50,4% per sobre de la mitjana espanyola, de 1.412 euros, i 2,55 vegades més cara que a Galícia, on els estudiants paguen de mitjana 832 euros. L’informe determina també que Catalunya és la tercera autonomia en la qual els estudiants fan més esforç en funció del PIB per abonar les taxes, només superat pel País Valencià i Castella i Lleó. El 2009, Catalunya estava al novè lloc.

El document afirma, a més, que l’any 2015 Catalunya va ser la tercera autonomia que va destinar menys finançament públic per universitari, amb 5.051 euros, per sota de la mitjana espanyola, de 5.600. Tenint en compte la “riquesa”, baixa a la cinquena posició ja que va destinar a aquest objectiu només el 0,43%, quan la mitjana estatal va ser del 0,58%. De fet, Catalunya es troba per sota de la mitjana del finançament de tota l’OCDE. En inversió universitària respecte al PIB ocupa l’antepenúltim lloc de 29 estats, i per assolir la mitjana de la UE22, hauria d’incrementar la proporció del PIB que gasta en universitats en un 38,9%. Per arribar a la mitjana de l’OCDE, hauria d’augmentar un 47,2%. Quant a la proporció que representa el finançament públic en el conjunt dels ingressos, Catalunya queda entre 9 i 11 punts per sota de la mitjana de l’OCDE i entre 18 i 21 de la de la UE22, entre Israel i Portugal.

Repercussió en la captació de talent i plantilles L’Observatori del Sistema Universitari alerta de la necessitat de revertir l’actual situació de finançament universitari. Vera Sacristán, l’autora de l’estudi, destaca que la reducció global afecta la renovació de plantilles i la captació del talent, bàsics per al futur de la universitat. Quant a les taxes, el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, va insistir en l’últim claustre a reclamar una rebaixa fins a nivells del 2010, abans de l’augment del 66%.

Catalunya, a la cua d’Europa en finançament universitari i on els alumnes paguen més

Catalunya, a la cua d’Europa en finançament universitari i on els alumnes paguen mésS.E.

tracking