SEGRE

CATEDRAL POLÈMICA

Els bombers tallen la xarxa anticigonyes de la Catedral

Al quedar atrapades 4 aus més, i Territori demana garantir-ne la seguretat || El capítol reconeix que “les xarxes no han servit”

Els bombers van haver de tallar la xarxa antinius per alliberar unes altres quatre cigonyes atrapades.

Els bombers van haver de tallar la xarxa antinius per alliberar unes altres quatre cigonyes atrapades.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els bombers van tornar a intervenir ahir en les cúpules de la Catedral per alliberar quatre cigonyes que van quedar atrapades per les xarxes antinius que el capítol havia instal·lat a la coberta del temple per l’estat crític de l’estructura. Els bombers van tallar la part inferior de la xarxa que cobria les cúpules per alliberar les aus i perquè no s’hi quedessin atrapades de nou. Aquestes quatre cigonyes atrapades ahir s’afegeixen a les altres tres que ja havien patit aquesta situació dilluns passat, una de les quals va ser rescatada pels bombers.

El rescat d’aquestes quatre aus va coincidir amb un comunicat del departament de Territori de la Generalitat que exigia que es prenguin les mesures necessàries per garantir la seguretat de les cigonyes. Considera que ha quedat demostrat que el sistema de xarxes no funciona, però manté el compromís de restringir temporalment la presència de nius al temple a causa del mal estat de l’estructura. Per la seua part, el capítol de la Catedral va reconèixer ahir estar “desconcertat” pels successos d’aquests últims dies i avui es reunirà amb el bisbat, Territori i l’empresa Cigüeña Stop per buscar una solució.

Cigüeña Stop demana una reunió entre Territori, capítol, bisbat i ecologistes per trobar un acord

“No sabem ben bé què fer davant de la persistència de les cigonyes. Pensàvem que les xarxes serien la millor solució però és evident que no han servit”, va dir un portaveu del capítol.

L’empresa Cigüeña Stop va atribuir que les cigonyes es quedessin atrapades al fet que estan en època de zel “i són més agressives que mai”, va explicar Eduardo Burgaleta, portaveu de l’empresa. Així mateix, va qualificar d’“insostenible” i va dir que “mai ens havia passat” la situació actual i va demanar que es reunissin Territori, capítol, bisbat i entitats ecologistes “per arribar a un acord i atansar postures una vegada per sempre”. Precisament, la plataforma ecologista Ipcena va valorar positivament la retirada de les xarxes per part del capítol i de Cigüeña Stop i va demanar convocar una reunió per arribar a un acord entre totes les parts implicades en el conflicte.

Els advocats també demanen protegir aquestes aus Les comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats de Catalunya van sol·licitar ahir al bisbat la retirada dels sistemes anticigonyes “davant de l’evident perillositat que suposen per a la supervivència d’aquestes espècies protegides” i de l’incompliment de nombroses lleis que, segons afirmen, representa la instal·lació d’aquests sistemes. Consideren que cal buscar la fórmula que minimitzi al màxim les molèsties que puguin ocasionar aquestes aus als edificis històrics i que els mètodes utilitzats han de ser “èticament respectuosos”. Per la seua banda, l’associació Trenca també va criticar els sistemes antinidificació i va demanar-ne la retirada. Va recordar que la seua plataforma s’encarrega de la neteja i manteniment dels nius de cigonya de la ciutat i que es podrien optar per altres mètodes per protegir el patrimoni com “instal·lar xarxes sota dels elements que puguin desprendre’s al carrer o instal·lar plataformes metàl·liques en aquestes zones perquè hi puguin niar”. Així mateix, va recordar que en altres ciutats amb més cigonyes com ara Càceres o Trujillo “mai hi ha hagut cap problema en la convivència amb aquestes aus”.

tracking