SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Obliguen una divorciada a cedir l'habitatge quan la filla faci 18 anys

El TSJC revoca una sentència de l’Audiència de Lleida que va fixar l’ús fins a la independència econòmica de la nena || La guarda finalitza amb la majoria d’edat

Imatge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Imatge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictaminat que una dona lleidatana divorciada haurà de deixar el que va ser l’habitatge conjugal quan la seua filla compleixi els divuit anys. El tribunal revoca d’aquesta forma la sentència de l’Audiència de Lleida, que va donar l’ús “a favor de la mare i de la seua filla [...], que serà amb el límit temporal màxim en el qual la menor assoleixi la independència econòmica”. L’excònjuge, representat pel lletrat José Antonio Calles, va recórrer la sentència de l’Audiència de Lleida davant de la Sala Civil del TSJC al considerar que s’havia de fixar un límit temporal i que aquest havia de ser la majoria d’edat, ja que és quan finalitza la guarda, que és, a efectes pràctics, quan s’assoleixen els divuit anys.

La defensa va interposar un recurs de cassació al TSJC argumentat que la sentència de l’Audiència de Lleida vulnerava articles del Codi Civil de Catalunya. Concretament, l’article 233-20.2 en relació amb el 233-24.1.

El Codi Civil de Catalunya estableix que l’ús s’extingeix quan finalitza la guarda

El primer, que estableix el criteri d’atribució de l’ús de l’immoble, diu que “l’autoritat judicial haurà d’atribuir l’ús de la vivenda familiar, preferentment, al progenitor a qui correspongui la guarda dels fills comuns mentre duri aquesta”, mentre que el segon article afegeix que “el dret d’ús s’extingeix per les causes pactades entre els cònjuges i, si es va atribuir per raó de la guarda dels fills, per l’acabament de la guarda”, com passava en aquest procediment de divorci contenciós.

El tribunal determina que “la durada vindrà marcada, amb caràcter general, per l’edat d’aquests [els fills], ja que cessar de la guarda comportarà també cessar l’ús de l’habitatge”, de manera que anul·la la sentència de l’Audiència de Lleida i estableix el límit de l’usdefruit fins que la filla del matrimoni compleixi divuit anys. D’altra banda, també revoca que la dona pugui continuar utilitzant un turisme, com també va fixar l’Audiència de Lleida.

Els divorcis pugen per primera vegada a Lleida des del 2014

Les comarques de Lleida van registrar l’any passat un total de 961 ruptures matrimonials, la qual cosa representa un 2,2% més que el 2016, quan n’hi va haver 940, segons dades del Poder Judicial. Aquestes xifres mostren un repunt a la província per primer cop des del 2014, quan es va arribar a un màxim de 1.407 ruptures i va marcar un punt d’inflexió, s’iniciava una tendència a la baixa. L’any passat van augmentar tant divorcis com separacions. Dels primers se’n van comptar 921, un 2,9% més (el 2016 n’hi va haver 906), i més de la meitat van ser consensuats. De les segones se’n van registrar 40, sis més que un any abans. A més, el 2017 també hi va haver una nul·litat matrimonial. Aquest increment contrasta amb la situació a Catalunya, on el nombre de divorcis va caure un 7,2%.

tracking