SEGRE

PAERIA RELLEU HISTÒRIC

UNA EXCLUSIVA DE SEGRE. Àngel Ros deixarà l'alcaldia de Lleida i serà nomenat ambaixador d'Espanya a Andorra

Afers exteriors va remetre ahir al govern andorrà la petició de plàcet, que serà concedit avui || El nomenament s’aprovarà al Consell de Ministres de divendres, quan el paer en cap dimitirà

Imatge d’arxiu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Imatge d’arxiu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fins ara alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà nomenat al Consell de Ministres de divendres que ve nou ambaixador d’Espanya a Andorra i, en conseqüència, deixarà l’alcaldia a partir de divendres després de catorze anys al capdavant de la Paeria, segons han confirmat a SEGRE fonts solvents.

Ahir mateix, va arribar al govern andorrà la petició del preceptiu plàcet al nou ambaixador, que es concedirà avui amb tota seguretat i que possibilitarà el nomenament i aclareix la incògnita sobre el futur de Ros. Malgrat que l’encara alcalde té el suport del PSC i del seu primer secretari, Miquel Iceta, per optar a la reelecció, finalment han pesat més les pressions familiars, i la sensació d’assetjament que ha viscut en els últims mesos l’ha portat a acceptar un altre càrrec per rematar la seua carrera política. El triomf de la moció de censura de Pedro Sánchez i les bones relacions de Ros amb la cúpula socialista, especialment amb el també lleidatà Josep Borrell, han facilitat aquesta sortida.

Miquel Iceta volia que optés a la reelecció, però les pressions familiars l’han fet acceptar el càrrec La Paeria haurà de celebrar dos plens: el de renúncia de Ros i el d’elecció de nou alcalde

Tot i que inicialment es va especular amb la possibilitat de presidir una empresa pública i fins i tot se li va preguntar a la seua última conferència a Barcelona per la possibilitat de ser destinat a la legació espanyola al Vaticà, finalment la destinació ha estat Andorra després que l’anterior titular Manuel Montobbio de Balanzó fos nomenat divendres passat ambaixador d’Espanya al Consell d’Europa amb seu a Estrasburg, malgrat que s’havia anunciat el nomenament de l’actual titular a Irlanda.

La destinació complau les expectatives de Ros, que es mantindrà a prop de Lleida i de la família, i també el govern andorrà perquè es valora molt positivament el seu coneixement del país, la seua experiència i la seua condició de catalanoparlant, punts que han pesat més en la decisió de Borrell que les reticències del cos diplomàtic al nomenament d’ambaixadors polítics com va passar amb els també alcaldes de la Corunya, Francisco Vázquez, o de Barcelona, Joan Clos, que van ser destinats al Vaticà i a Turquia.

Entre els reptes que haurà d’afrontar Ros en aquest nou càrrec destaca la implantació del sistema de GPS a l’aeroport de la Seu d’Urgell i, sobretot, la preparació de la cimera iberoamericana que se celebrarà a Andorra el 2020 i en la qual està prevista l’assistència de caps d’estat com Felip VI. I Ros haurà d’acompanyar el ministre Borrell a l’entrevista amb la ministra andorrana Maria Ubach el 3 d’octubre per preparar l’esdeveniment.

Fèlix Larrosa i Montse Mínguez opten a la successió El trasllat d’Àngel Ros a Andorra deixa vacant l’alcaldia de Lleida quan falten deu mesos per a les eleccions municipals i deixa la possibilitat al PSC de promocionar el seu futur candidat. En principi, Ros haurà de presentar la renúncia aquesta mateixa setmana, previsiblement el mateix divendres, perquè el nomenament sigui publicat al BOE dissabte i al renunciar quedarà com a alcaldessa en funcions la primera tinenta d’alcalde Montse Mínguez. La normativa marca que en un termini de deu dies s’ha de convocar un altre ple per elegir el nou alcalde i encara que Ros mai s’ha volgut pronunciar sobre el possible successor, tot indica que el partit aposta pel segon tinent d’alcalde, Fèlix Larrosa, que a més és el primer secretari de l’agrupació local. Fonts socialistes expliquen que Iceta reunirà els dos candidats i que el més previsible és que Mínguez renunciï a l’alcaldia per deixar que sigui Larrosa el que l’ocupi i li serveixi per donar-se a conèixer com a candidat. Però ningú assegura que Mínguez hi renunciï i de fet es repeteix la història de fa catorze anys. Aleshores la marxa de Siurana va deixar María Burgués com a alcaldessa i va haver de renunciar perquè el candidat del partit, Àngel Ros, assumís el càrrec.

Angel Ros va assumir l’alcaldia de Lleida el 8 de gener del 2004 substituint Antoni Siurana, que havia estat nomenat conseller.

Angel Ros va assumir l’alcaldia de Lleida el 8 de gener del 2004 substituint Antoni Siurana, que havia estat nomenat conseller.SEGRE

Angel Ros va assumir l’alcaldia de Lleida el 8 de gener del 2004 substituint Antoni Siurana, que havia estat nomenat conseller.

Angel Ros va assumir l’alcaldia de Lleida el 8 de gener del 2004 substituint Antoni Siurana, que havia estat nomenat conseller.SEGRE

tracking