SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnats per robatoris que van posar en perill la seguretat de l'AVE

Van sostreure coure que va obligar a reduir la velocitat de 300 a 160 km/h || Van robar a l’estació elèctrica de Juneda i plaques solars a Puiggròs i les Borges

Imatge de part del coure que van recuperar els Mossos i la Guàrdia Civil.

Imatge de part del coure que van recuperar els Mossos i la Guàrdia Civil.MOSSOS D’ESQUADRA/GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha condemnat a penes de fins a quatre anys i nou mesos de presó sis homes per formar part d’una organització criminal especialitzada en el robatori de coure que, a mitjans de l’any 2015, va perpetrar una onada de robatoris, tres dels quals al Segrià i les Garrigues. Els condemnats van sostreure material en infraestructures ferroviàries de l’AVE entre Lleida i Barcelona i van posar en risc la seguretat ferroviària, ja que els combois van haver de circular a 160 km/h en lloc de 300 km/h en els trams afectats. A més de la pena de presó, hauran d’indemnitzar els perjudicats com Adif i Red Eléctrica Española amb més de 400.000 euros.

El Suprem ha ratificat la pena per a cinc dels set condemnats per l’Audiència de Barcelona, l’ha rebaixat per a un d’ells i ha absolt un altre dels acusats inicialment. L’alt tribunal considera que són autors d’un delicte consumat d’integració a grup criminal i d’un delicte continuat de robatori amb força. Els Mossos d’Esquadra van obrir la investigació l’estiu del 2015 després de detectar una onada de robatoris de coure. Les sostraccions es duien a terme en vies ferroviàries, subestacions elèctriques i instal·lacions fotovoltaiques. En el cas de les sostraccions de la xarxa ferroviària, els lladres es van emportar coure de DCO (Detector de Caiguda d’Objectes), un element bàsic de seguretat que té com a funció principal la detecció de despreniments a la via, de manera que el conductor ha de reduir la velocitat per tal d’evitar accidents. D’aquesta forma, els combois es veien obligats a reduir la velocitat màxima de 300 a 160 quilòmetres per hora. A les comarques de Ponent, la xarxa va perpetrar a més uns altres tres assalts en una estació subelèctrica de Juneda i en plaques solars de Puiggròs i les Borges Blanques. A la capital de les Garrigues, entre el 14 i el 15 d’agost del 2015, van sostreure al voltant de 300 metres de cable de plaques fotovoltaiques i van causar uns danys de 15.000 euros. A Puiggròs van tallar uns 1.000 metres de cable a un altre parc fotovoltaic (danys per valor de 58.440 euros). A Juneda, en un transformador elèctric, es van portar uns 20 metres de cables, amb un perjudici que va ascendir a 5.422 euros.

tracking