SEGRE

JUSTÍCIA BALANÇ

Les agressions a funcionaris de la presó de Lleida s'han quadruplicat

Segons el sindicat CSIF, que assegura que en el primer semestre hi va haver 18 casos, quatre dels quals greus || Denuncien la falta de personal i d’inversió al centre

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat CSIF va denunciar ahir que al Centre Penitenciari Ponent s’ha registrat un total de 18 agressions en els sis primers mesos de l’any respecte a les quatre es van produir en el primer semestre de l’any anterior. És a dir, que els casos s’han quadruplicat en un any i, segons el sindicat, “preocupa la seua tendència a l’alça” i se situa en quarta posició al darrere de Brians 1, Mas d’Enric i Puig de les Basses. Concretament, aquest any s’hi han registrat quatre incidents greus, quatre de lleus i 10 temptatives pels quatre casos del 2018 (un de greu, un de lleu i dos temptatives).

Representants del sindicat CSIF a Ponent van afirmar que alguns dels motius que expliquen aquest augment de la conflictivitat és “la falta de personal, l’envelliment de la plantilla i l’elevat nombre d’interns psiquiàtrics”. Fa temps que el sindicat reclama reforçar la figura del funcionari com a agent d’autoritat. Un altre aspecte rellevant, per al CSIF, és la de millorar la infraestructura del Centre Penitenciari Ponent. Un portaveu va dir que, “per posar un exemple, som l’únic centre penitenciari que no té ni una sola porta de cel·la automàtica, una situació que fa més complicada i insegura la nostra tasca, especialment als departaments especials i DERT (règim tancat), en els quals tenim el mateix nombre d’interns perillosos o agressius que centres com Brians 2 o Quatre Camins”. Finalment, van reiterar que “l’agressió és un risc a l’interior d’una presó. El que denunciem és la paràlisi de l’administració davant d’una situació que és recurrent”.

CSIF afirma que no hi ha cap porta automàtica a les cel·les del Centre Penitenciari de Ponent

En l’àmbit de Catalunya, el CSIF assegura que s’han produït un total de 223 incidents que s’han saldat amb 24 funcionaris de baixa mèdica (un total de 580 dies). A més, els funcionaris van presentar 69 denúncies als jutjats, i el 22 per cent de les agressions van tenir lloc amb reclusos perillosos.

Reincidents, perillosos i baralles entre grups

Dels aldarulls i agressions registrats aquest any a la penitencieria lleidatana s’ha de destacar el del reclús que fa un parell de setmanes, i amb tot just dos dies de diferència, va agredir dos funcionaris. De 19 anys, considerat molt agressiu i perillós, va clavar sengles cops de cap a les víctimes. A començaments de juny, un altre intern, que compleix una condemna de 20 anys de presó per violació que finalitza el 2020, va clavar tres cops de puny a un empleat en una cel·la d’aïllament. Havia renunciat a rebre qualsevol tipus de tractament, presentava una conducta agressiva i havia participat en baralles i agressions a altres interns. I el 8 d’abril hi va haver una baralla multitudinària entre tres persones d’ètnia gitana i sis d’Europa de l’Est. Tots van ser aïllats provisionalment.

tracking